
Under Davíð Oddssons sju år som chefredaktör har utgivningen av Morgunblaðið varit ett ekonomiskt fiasko. Enda året som bolaget Árvakur - som utöver Morgunblaðið även äger tryckeriet Landsprent - gjort en vinst var 2013. Då stannade överskottet på 6 miljoner isländska kronor.
Förra året var det dags för en ny storförlust. Árvakur förlorade då 163 miljoner isländska kronor. Det var en klar försämring jämfört med 2014 då förlusten stannade på 42 miljoner.
Sedan 2009 har Árvakur förlorat närmare 1,5 miljarder isländska kronor. Ägarna - som till 96 procent kan kopplas till branschjättar inom fiskeindustrin - har under samma period pumpat in nästan lika mycket nytt kapital i bolaget för att undvika konkurs.
Det framgår i årsredovisningen för Þórsmörk ehf., det bolag som äger Árvakur. Þórsmörk ehf. gjorde i sin tur en förlust på 160 miljoner.
Att fiskeindustrin fortsätter att pumpa in enorma summor i en tidning som inte är i närheten av att vara lönsam har sin förklaring. Tidningens ledarsida utgör en pålitlig partner i kampen mot förändringar av fiskekvotsystemet. Den argumenterar dessutom för att Island ska stå utanför EU och motsätter sig det förslag till ny grundlag som skulle ge företagen mindre kontroll över fiskekvoterna.
Ofta har chefredaktören Davíð Oddsson snarare tagit ställning för Framstegspartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson än Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson. Trots att banden mellan Morgunblaðið och Självständighetspartiet av tradition är oerhört starka. De senaste veckorna har tidningen till exempel hävdat att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lurades in i en politiskt motiverad fälla när hans kopplingar till bolag i skatteparadis avslöjades. Tidningen anser heller inte att det nyval som utlovats till hösten ska hållas. I presidentvalet tog Morgunblaðið ställning för den egna chefredaktören Davíð Oddsson, som själv kandiderade till ämbetet.
Historiskt sett har alltså Morgunblaðið efter finanskraschen varit en usel affär. Inget pekar hellre på att det ska bli ett slut på förlusterna. I juni var det enligt Gallup 27,8 procent av islänningarna som läste tidningen. Det var den näst sämsta räckviddssiffran för Morgunblaðið genom tiderna.
När det gäller tryckta tidningar är det inte bara Morgunblaðið som tappar läsare. Såväl Fréttablaðið som Fréttatíminn noterade under juni de sämsta räckviddssiffrorna hittills: 48,1 procent respektive 33,5 procent. Under årets första sex månader tappade Fréttatíminn 3,5 procent av läsarna - trots att tidningen började utkomma två gånger i veckan i stället för en.
Även Viðskiptablaðið och DV förlorade läsare under juni. Viðskiptablaðið läses nu av 10,7 procent av islänningarna och DV av 9,6 procent.
Här kan du läsa mer om mediemarknaden på Island.