torsdag 18 augusti 2016

Politiker pendlar mellan Nederländerna och Island

Sóley Tómasdóttir har redan flyttat till Nijmegen i Nederländerna. Men de politiska uppdragen i Reykjavík lämnar hon först den 20 september. För att inte missa några möten kommer hon att flygpendla till Island. Sóley Tómasdóttir säger till Fréttablaðið att hon behöver avsluta flera frågor innan hon kan lämna fullmäktige.

Gröna vänstern är ett parti som förespråkar politiska krafttag mot den globala uppvärmningen. Inte minst har företrädare för partiet pekat ut flygtrafiken som en klimatförstörare. Frågan är just nu hur Sóley Tómasdóttir, kommunpolitiker för Gröna vänstern i Reykjavík, lever upp till idealen.

På pappret är hon fortfarande folkbokförd i Reykjavík. På Facebook har hon enligt Eyjan skrivit att hon flyttat till Nijmegen i Nederländerna redan den 14 augusti. De politiska uppdragen i Reykjavík lämnar dock Sóley Tómasdóttir först den 20 september.

Sóley Tómasdóttir kommer att flyga mellan Island och Nederländerna för att kunna närvara vid möten och sammanträden. Hon säger till Fréttablaðið att hon behöver sitta kvar för att kunna slutföra flera viktiga ärenden:
"Som till exempel behandling av fritidspolitiken som det har arbetats med nu under de två senaste åren. Vi slutför den i kommunfullmäktige innan jag slutar."
När Sóley Tómasdóttir slutar övertas hennes plats av Líf Magneudóttir, som i dag är partiets ersättare i fullmäktige. De två politikerna har sedan valet 2014 haft flera öppna personstrider. Líf Magneudóttir säger till Fréttablaðið att hon inte vill kommentera hur Sóley Tómasdóttir hanterar sin sista tid inom kommunpolitiken.

Den som är kommunpolitiker måste enligt lag vara bosatt i kommunen. Och lagen säger även att en person ska vara folkbokförd där den har sin huvudsakliga hemvist. Det är tveksamt om Sóley Tómasdóttir i dag lever upp till dessa krav.

Samtidigt är det lagar som få tycks ta på allvar. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, ledare för Framstegspartiet och tidigare statsminister, är till exempel folkbokförd på en gård på östra Island där han knappt satt sin fot. Skälet till att han skrev sig på gården var att han riskerade att bli utan plats i alltinget om han hade kandiderat i Reykjavík där stödet för partiet är betydligt svagare.

Inget tyder dock på någon ändring i det kommande alltingsvalet. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avser att på nytt kandidera i den nordöstra valkretsen trots att han i slutet av förra året flyttade från Reykjavík till grannkommunen Garðabær.

Här kan du läsa mer om Sóley Tómasdóttir.