onsdag 17 augusti 2016

Rekordmånga ledamöter lämnar isländska alltinget

Jóhanna María Sigmundsdóttir ställer inte upp för omval. 25-åringen blir därmed den sjuttonde ledamoten som lämnar alltinget inför höstens planerade nyval. Aldrig tidigare har så många ledamöter valt att inte kandidera på nytt. Av de sjutton som nu försvinner har sju någon gång varit ministrar.

När Jóhanna María Sigmundsdóttir valdes in i alltinget våren 2013 var hon bara 21 år. Därmed blev hon den hittills yngsta parlamentarikern i Islands historia. Framstegspartiets succéval gjorde att hon fick en plats i alltinget - något hon själv inte räknat med som det fjärde namnet på listan i den nordvästra valkretsen.

Men det blir bara en mandatperiod i alltinget för Jóhanna María Sigmundsdóttir. Hon skriver på Facebook att hon tänker fullfölja en utbildning vid Háskólinn á Bifröst. Hon hoppas att fler unga ska följa i hennes fotspår och ta plats på Framstegspartiets listor i det kommande valet:
"Förhoppningsvis har min resa öppnat möjligheten för unga människor att kandidera, att partier ger dem möjligheter, att de aktivt deltar i valrörelsen och kanske väljs in i tinget. Det behövs alltid representanter i alltinget för dem som är yngre. Kvinnor och män."
Jóhanna María Sigmundsdóttir blir den sjuttonde ledamoten som inte ställer upp för omval. Det betyder att mer än en fjärdedel av de 63 ledamöterna lämnar alltinget vid nästa val. Det är det högsta antalet någonsin.

Inför valet 2013 var det tretton ledamöter som inte ställde upp för nyval. År 2009 var det tio som slutade, både 2007 och 2003 var det sex som slutade och 1999 var det sju som slutade.

I dagsläget finns i alltinget arton ledamöter som satt i parlamentet när finanskraschen drabbade Island hösten 2008. Av dessa är det sex som nu lämnar politiken.

De sjutton ledamöter som tänker sluta har tillsammans suttit i alltinget i 137 år. Sju av dessa har någon gång varit ministrar: Ilugi Gunnarsson, Einar K. Guðfinnsson, Hanna Birna Kristjánsdóttir, Sigrún Magnúsdóttir, Ögmundur Jónasson, Kristján L. Möller och Katrín Júlíusdóttir.

Utöver Jóhanna María Sigmundsdóttir är det Frosti Sigurjónsson, Vigdís Hauksdóttir, Sigrún Magnúsdóttir, Haraldur Einarsson och Páll Jóhann Pálsson från Framstegspartiet som lämnar politiken. Från Självständighetspartiet försvinner Illugi Gunnarsson, Einar K. Guðfinnsson, Hanna Birna Kristjánsdóttir och Ragnheiður Ríkharðsdóttir, från Socialdemokraterna Kristján L. Möller och Katrín Júlíusdóttir, från Gröna vänstern Ögmundur Jónasson, från Ljus framtid Guðmundur Steingrímsson, Róbert Marshall och Brynhildur Pétursdóttir och från Piratpartiet Helgi Hrafn Gunnarsson.

Sett till antalet ledamöter sker de flesta avhoppen från Framstegspartiet och Ljus framtid. Det är också dessa två partier som i dagsläget har tappat mest väljarstöd jämfört med valet våren 2013.

Här kan du läsa mer om politiker som lämnar alltinget och här kan du läsa mer om Jóhanna María Sigmundsdóttir.