onsdag 10 augusti 2016

Traustholtshólmi - bo ensam på en isländsk öIsland erbjuder en rad underliga och ensliga boendealternativ för besökare som kommer utanför högsäsongen. Men frågan är om inte Traustholtshólmi är det mest udda boendet i landet. Där går det nu att bo alldeles ensam på en ö i älven Þjórsá. Bakom uthyrningen står markägaren Hákon Kjalar Hjördísarson, berättar Vísir.

På fem isländska öar finns det boende året runt: Heimaey, Flatey, Vigur, Hrísey och Grímsey. Utöver detta finns det personer som är folkbokförda på Hvalseyjar, Skáleyjar och Æðey, men de är inte bosatta där hela året. Dessutom har en familj planer på att flytta till Svefneyjar, en ögrupp som övergavs 1982.

Kanske är det dags att räkna Traustholtshólmi till de bebodda öarna. Den 0,23 kvadratkilometer stora ön ligger i älven Þjórsá bara några kilometer från att den rinner ut i Atlanten. När ön bildades är inte säkert. Men det finns uppgifter som pekar på slutet av 1600-talet. Mycket tyder dock på att det fanns en gård på platsen inte långt efter att Island befolkades.

Ägare i dag är Hákon Kjalar Hjördísarson. Traustholtshólmi har tillhört släkten i tre generationer. Familjen köpte ön efter andra världskrigets slut. Hákon Kjalar Hjördísarson bor nu på ön året om och har folkbokfört sig på Traustholtshólmi.

Förra året sökte han efter en sommarjobbare som ville vittja fiskenäten på lax. Det var ett unikt sommarjobb på en unik plats. I år har han börjat erbjuda guidade turer till Traustholtshólmi. Dessutom går det nu att övernatta på ön.

Länge har det funnits riklig tillgång till lax och säl på Traustholtshólmi. Någon säl jagas inte längre från ön, men den lax som finns i Þjórsá blir inte sällan mat åt både Hákon Kjalar Hjördísarson och hans gäster. Dessutom plockar han ejderdun och säljer.

Traustholtshólmi ligger en halvtimmes körning från Selfoss. Därifrån tar överfarten med båt bara några få minuter.

På ön finns ett hus som används av Hákon Kjalar Hjördísarson. Han har också rest ett mongoliskt tält för att kunna ta emot gäster. Den som vill få mat serverad under vistelsen på ön får lax med örter och potatis som plockats på ön samma dag.

Hákon Kjalar Hjördísarson berättar för Vísir att han fått vissa bidrag för att satsa på turism på Traustholtshólmi. Själv flyttade han till ön för säsongen i maj:
"Jag hade haft denna idé i några år. ... Jag ville alltid skapa förutsättningar så att jag kunde bo här och bygga upp denna plats och samtidigt få intäkter. ... Handelsvaran är upplevelsen av att komma ut till denna ö, att vara omgiven av vatten som ger stor energi, utsikten är fantastisk - du ser hela södra Island och Eyjafjallajökull. Här finns naturligtvis ingen biltrafik. Om du vill vara på Island och vill få se landet utan människor så är detta platsen. Jag erbjuder människor att följa med mig och vittja näten eftersom det är så vi bönder fiskar."
På Traustholtshólmi finns inget rinnande vatten och ingen elektricitet. Det problemet har dock Hákon Kjalar Hjördísarson lyckats lösa på egen hand genom en generator. Priset för att övernatta på ön nu i sommar är från 2 447 kronor.


Ovan kan du se filmer från personer som besökt Traustholtshólmi.


Ovan kan du se Hákon Kjalar Hjördísarson presentera ön under en konferens.Här kan du läsa mer om sommarjobb på Traustholtshólmi och ovan kan du se filmer från ön.