fredag 5 augusti 2016

Tre vill leda Självständighetspartiet på södra Island

Ragnheiður Elín Árnadóttir får hård konkurrens om förstaplatsen på Självständighetspartiets lista i den södra valkretsen. Men inte av Elliði Vignisson. I stället utmanas hon av Ásmundur Friðriksson och Árni Johnsen. Veteranen Árni Jóhnsen fick inte nytt förtroende 2013. Nu hävdar han att bland annat Ragnheiður Elín Árnadóttir kuppade bort honom från de översta platserna.

Om fem dagar löper fristen ut för att delta i Självständighetspartiets provval i den södra valkretsen. Redan nu står det klart att toppnamnet Ragnheiður Elín Árnadóttir kommer att få kämpa hårt för att försvara sin plats - trots att Västmannaöarnas populära kommunalråd Elliði Vignisson inte ställer upp.

Elliði Vignisson leder ett av partiets starkaste fästen. En undersökning visade dessutom att han hade betydligt starkare stöd än Ragnheiður Elín Árnadóttir. Men han fattade nyligen beslutet att inte kandidera till alltinget. I stället fortsätter han som kommunalråd på den plats där, som han skriver i ett blogginlägg, "hjärtat slår".

I provvalet 2013 vann Ragnheiður Elín Árnadóttir före Unnur Brá Konráðsdóttir, Ásmundur Friðriksson och Vilhjálmur Árnason. Då var segern ett rejält styrkebesked. Men sedan dess har hennes aktier knappast stärkts. Som näringsminister har Ragnheiður Elín Árnadóttir varit allt annat än framgångsrik.

Skälet till det utbredda missnöjet med Ragnheiður Elín Árnadóttir är turismfrågorna. Nyligen kovände hon och sade att de intäkter som turismen ger i form av moms räcker för att finansiera nödvändiga investeringar i sektorn. Uttalandet kom efter att hon ägnat lång tid åt att försöka driva igenom ett naturpass - ett försök som redan från början var dömt att misslyckas eftersom det hela tiden varit uppenbart att det inte skulle få majoritet i alltinget.

En som ser chansen att nu peta ned henne från förstaplatsen på listan är Ásmundur Friðriksson. Även han är dock en politiker som delar partimedlemmarna. Sedan han 2013 valdes in i alltinget har han gjort en rad främlingsfientliga och grundlagsstridiga utspel riktade mot muslimer. I ett pressmeddelande säger han att han inte tänker överge sina åsikter:
"Jag har visat att jag låter arbetet tala och jag står för min övertygelse precis som framkommit i många frågor. Jag kommer att fortsätta på den väg som jag har stakat ut och arbeta med människorna och näringslivet i den södra valkretsen om jag får stöd för det i provvalet den 10 september."
Även anhängare till Ásmundur Friðriksson har genom ett opinionsinstitut undersökt stödet för honom i en duell mot Ragnheiður Elín Árnadóttir. Resultatet har inte offentliggjorts, men enligt Ásmundur Friðriksson själv ska han ha fått ett starkt stöd.

Ásmundur Friðriksson kandiderar till plats ett och två på listan. Nummer två i förra valet var Unnur Brá Konráðsdóttir. Hon har meddelat att hon ställer upp för omval, men har ännu inte meddelat till vilka platser hon kandiderar. Vilhjálmur Árnason, förra valets fyra i distriktet, skriver i ett pressmeddelande att han nu siktar på tredjeplatsen på listan.

I provvalet 2013 siktade veteranen Árni Johnsen på förstaplatsen men slutade inte bland de sex främsta. Nu kandiderar han åter för en av de översta platserna på listan. Det skriver han i Morgunblaðið där han samtidigt anklagar Ragnheiður Elín Árnadóttir, Unnur Brá Konráðsdóttir och Ásmundur Friðriksson för att ha kuppat bort honom från toppen.

Exakt hur det skulle ha gått till när de "kucklade ihop sig" berättar inte Árni Johnsen. Unnur Brá Konráðsdóttir förnekar dock enligt RÚV att hon tillsammans med andra skulle ha konspirerat för att få bort honom.

72-årige Árni Johnsen har suttit i alltinget i tjugo år. Han är dock mest känd för att ha dömts till två års fängelse. Domen kom sedan en mängd material som han beställt till en kulturinstitution i stället hamnade hemma hos honom själv på Västmannaöarna.

Skälet till att han kandiderar är att Árni Johnsen anser att de ledamöter som i dag representerar södra Island inte gör tillräckligt. Han säger till Vísir att hans erfarenhet är efterfrågad.

Óskar Steinn Jónínu Ómarsson, sekreterare för Socialdemokraterna, är allt annat än imponerad över de tre personer som hittills meddelat att de vill leda Självständighetspartiets lista i valkretsen. På Twitter kommenterar han kandidaterna så här:
"En oduglig minister, en rasist och en dömd tjuv. Vem av dem tar ledarplatsen i Självständighetspartiets provval i den södra valkretsen?"
Här kan du läsa mer om provvalet som ägde rum inför alltingsvalet 2013 och här mer om årets provval.