måndag 15 augusti 2016

Tunga namn utmanar Ragnheiður Elín Árnadóttir

Páll Magnússon vill leda Självständighetspartiets lista i den södra valkretsen i det kommande alltingsvalet. Därmed utmanar han den hårt kritiserade näringsministern Ragnheiður Elín Árnadóttir. Sedan tidigare står det klart att även Ásmundur Friðriksson och Árni Johnsen siktar på förstaplatsen. Inte i någon annan valkrets får en minister så hårt motstånd.

De två senaste valen har Ragnheiður Elín Árnadóttir varit Självständighetspartiets toppnamn i den södra valkretsen. Nu ser hon ut att få svårt att behålla platsen. Hon utmanas av tre andra kandidater: Páll Magnússon, Ásmundur Friðriksson och Árni Johnsen.

Som ansvarig för turistsektorn har Ragnheiður Elín Árnadóttir varit hårt kritiserad och ifrågasatt. Själv hävdar hon att hennes politik varit framgångsrik och att det nu finns både tydligt ledarskap och riktlinjer för finansiering inom sektorn. Frågan är dock hur många som håller med om detta. Med tanke på utmanarna är tveksamheten stor även inom det egna partiet.

Av tradition brukar få välja att utmana toppkandidater som med all sannolikhet kommer att återväljas. Att Ragnheiður Elín Árnadóttir får tre motkandidater avslöjar att det är flera som ser chansen att peta en minister som under mandatperioden gjort en svag insats.

Totalt är det elva personer som kandiderar till provvalet i den södra valkretsen den 10 september. Av dessa är det alltså fyra som vill toppa listan. Alltingsledamoten Ásmundur Friðriksson och tidigare ledamoten Árni Johnsen hade sedan tidigare meddelat sina kandidaturer. Det sista namnet blir Páll Magnússon, tidigare chef för public service-bolaget RÚV.

Páll Magnússon har länge ryktats vara intresserad av att ge sig in i politiken. Han har kopplats till både Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Nu väljer han alltså Självständighetspartiet. Det ryktas att partiledaren Bjarni Benediktsson och hans närmaste ska ha uppmanat honom att ställa upp.

Kandidaturen ska enligt Páll Magnússon inte betraktas som någon kritik mot Ragnheiður Elín Árnadóttir. Han säger till RÚV att den viktigaste frågan för honom är att återskapa väljarnas förtroende både för partiet och för alltinget efter finanskraschen:
"Vi upplever nu att det har lyckats att rycka upp oss och att faktiskt ta oss till det ställe och längre fram än det ställe där vi i ekonomiskt hänseende var före kraschen. Jag tror dock att samhället fortfarande plågas av detta. ... Det allvarligaste som förlorades här vid kraschen var inte pengarna eftersom vi till stor del har fått dem tillbaka, utan förtroendet i samhället."
Árni Johnsen lär samla en del röster utan att ha något med slutsegern att göra. Men i Ásmundur Friðriksson och Páll Magnússon får Ragnheiður Elín Árnadóttir två svåra motkandidater. Hon säger i Morgunblaðið att hon ser positivt på utmanarna:
"Detta kommer att väcka uppmärksamhet för vårt provval och göra det mer spännande."
Konkurrensen kommer att bli hård även om de övriga topplatserna på listan. Unnur Brá Konráðsdóttir var tvåa på listan i valet 2013 och kandiderar till samma plats nu. Vilhjálmur Árnason var fyra i förra valet men siktar nu på tredjeplatsen.

Övriga fem kandidater i den södra valkretsen är Bryn­dís Ein­ars­dótt­ir, Brynj­ólf­ur Magnús­son, Ísak Ern­ir Krist­ins­son, Kristján Óli Ní­els Sig­munds­son och Odd­geir Ágúst Ottesen.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiets provval i den södra valkretsen.