lördag 6 augusti 2016

Turist larmade om isbjörn vid Vík í Mýrdal

En turist larmade i går om en isbjörn som simmade längs kusten vid Vík í Mýrdal. Men när räddningstjänsten gav sig ut för att leta efter isbjörnen hittade de inga spår efter den. I stället fann de en säl som rörde sig vid strandkanten. Sannolikt var det sälen som var orsaken till larmet. Det skriver räddningstjänsten Víkverji på Facebook.

För tre veckor sedan sköts en isbjörn som tagit sig i land på norra Island. Efter att en isbjörn synts till brukar det i regel komma fler och - för det mesta - falska larm. Ett larm som med all sannolikhet visade sig vara falskt kom till räddningstjänsten Víkverji i Vík í Mýrdal i går.

Det var en turist som kontaktade polisen efter att ha sett en isbjörn längs kusten vid Vík í Mýrdal. Isbjörnen ska ha simmat i vattnet nära land. Räddningstjänsten tog emot uppdraget med viss skepsis, men gav sig ut för att undersöka uppgifterna.

Någon isbjörn fick de inte syn på. Däremot fann de en säl som höll till i strandkanten. Enligt räddningstjänsten var det förmodligen sälen som anmälaren tog för en isbjörn.

Det är inte första gången som turister tros ha tagit sälar för isbjörnar. Sommaren 2012 pågick en flera dagar lång jakt på Vatnsnes på norra Island. Då var det turister som sett vad de trodde var en björn nära stranden. På långt håll hade de dessutom fotograferat djuret. Flera isländska experter gjorde bedömningen att det handlade om en säl. Någon isbjörn dök i vilket fall som helst aldrig upp.

Vík í Mýrdal ligger vid det isländska fastlandets sydligaste punkt. De isbjörnar som kommit till Island från Grönland har nästan uteslutande kommit till östra och norra delarna av landet. Att en isbjörn skulle följa med strömmarna hela vägen runt Island ända till sydkusten förefaller osannolikt. Det finns dock genom tiderna en bekräftad observation av isbjörn nära Vík í Mýrdal.

Här kan du läsa mer om den isbjörn som tog sig i land för tre veckor sedan.