onsdag 24 augusti 2016

Utrotad garfågel kan återupplivas i Nordatlanten

För 172 år sedan dödades de sista kända garfåglarna på Eldey. Nu kan den utrotade arten återuppstå i Nordatlanten. Det är Revive & Restore som vill återskapa garfågeln med hjälp av dna och alkan, artens närmaste släkting. Tanken är att de stora äggen ska ruvas av gäss. Det rapporterar Daily Telegraph.

I början av 1800-talet fanns det bara några få platser kvar i världen där garfågeln häckade. Två av dem var isländska öar - Grímsey norr om fastlandet och Geirfuglasker, en liten klippö mellan Eldey och Geirfugladrangur sydväst om det isländska fastlandet.

1830 sjönk Geirfuglasker under vattenytan i samband med vulkanisk aktivitet. Den lilla kolonin av garfågel tog då sin tillflykt till Eldey. Där upptäcktes de 1835. Då fanns ett femtiotal vuxna garfåglar på ön.

I takt med att garfågeln blev allt sällsyntare steg priserna på uppstoppade exemplar och ägg. I juli 1844 gick isländska fiskare i land på Eldey. Uppdraget hade de fått av en dansk samlare. På ön fanns ett häckande par. De bröt nacken på fåglarna och en av dem råkade trampa sönder deras ägg. Där upphör det sista säkra kapitlet i garfågelns historia.

Det finns rapporter om att garfågel ska ha setts till några år efter att det sista paret dödades på Eldey. De har dock inte kunnat verifieras med säkerhet.

Garfågeln var ett lätt byte för människan. En vuxen fågel vägde omkring fem kilo och mätte runt 80 centimeter. Eftersom vingarna bara var 15 centimeter långa kunde den inte flyga. Däremot var garfågeln en god simmare.

Isländska myndigheter äger en uppstoppad garfågel och ett ägg från en garfågel. Den kanske mest kända garfågeln i landet är dock ett konstverk i form av en skulptur placerad på Reykjanestá. Där ser den ut över havet mot Eldey, den plats där arten utrotades på grund av människans jakt.

Nu kan uppstoppade fåglar och bevarade ägg bli de redskap som möjliggör garfågelns återkomst. Det är det amerikanska institutet Revive & Restore som har långt gångna planer på att återskapa garfågeln. Tanken är att den ska placeras ut på öar i Nordatlanten där den fanns för flera hundra år sedan.

Återskapandet blir dock inte helt enkelt. Daily Telegraph berättar att dna från garfågeln ska injiceras i tordmule, som är garfågelns i dag närmast levande släkting. Tordmulen är dock bara ungefär hälften så stor som garfågeln. Därför kommer forskarna att ta hjälp av gäss under häckningstiden.

Den plats som forskarna valt ut för återintroduktionen är Farne Islands, en ögrupp öster om nordöstra England. Där fanns garfågeln åtminstone på 1760-talet.

Här kan du läsa mer om utrotningen av garfågeln.