torsdag 18 augusti 2016

Wow Air byter Västerås mot Arlanda

Wow Air lämnar Västerås och börjar den 18 november i stället att flyga från Arlanda till Keflavík. Precis som i dag blir det fyra avgångar i veckan i varje riktning. I Keflavík finns möjlighet att fortsätta till sju destinationer i Nordamerika. Biljetterna till Island kostar från 499 kronor och till Nordamerika från 999 kronor.

I våras började Wow Air flyga mellan Västerås och Keflavík. Bara tre månader efter premiärturen står det klart att bolaget lämnar Västerås. Den 18 november börjar Wow Air i stället att flyga samma turer från Arlanda.

Flytten har närmast varit nödvändig för Wow Air. Beläggningen på flygen mellan Västerås och Keflavík har varit låg. Trots biljettpriser från 429 kronor har inte tillräckligt många resenärer valt Wow Air. Att försäljningen går dåligt syns tydligt - tillgången till billiga biljetter med avresa inom de närmaste dagarna är en helt annan än på exempelvis linjen mellan Köpenhamn och Keflavík.

Att flyga från Arlanda är dyrare än att flyga från Västerås. Flygplatsavgifterna innebär att det lägsta biljettpriset blir 499 kronor från Arlanda jämfört med dagens 429 kronor från Västerås. Resor till Nordamerika - Washington, Boston, San Francisco, Los Angeles, New York, Montreal och Toronto - kostar från 999 kronor från Arlanda.

Wow Air flyger mellan Stockholm och Keflavík måndagar, onsdagar, fredagar och söndagar. Turerna från Keflavík avgår under vinterhalvåret klockan 6.40 och turerna från Arlanda avgår klockan 11.45.

Skúli Mogensen, ägare och vd för Wow Air, säger i ett pressmeddelande att flygplatsbytet sker för att erbjuda resenärerna fler valmöjligheter:
"Genom att flytta till Arlanda från Västerås får vi möjlighet att erbjuda våra passagerare fler internationella anslutningar och vi får ett större flygnätverk. Vår affärsidé är att erbjuda resenärer prisvärda alternativ till USA och Kanada med kort transfertid i Reykjavik. ... Jag är uppväxt i Sverige så för mig känns det extra kul att vi blivit så väl mottagna i Sverige och att många svenskar väljer att flyga med oss både till Island och till våra destinationer i Nordamerika."
Det är andra gången som Wow Air utannonserar trafik mellan Arlanda och Keflavík. En sådan linje skulle öppnats redan sommaren 2014, men då lades rutten ned redan innan trafiken påbörjats.

Flytten från Västerås till Arlanda innebär att Icelandair får direkt konkurrens på sträckan. Icelandair får nästa år konkurrens även mellan Helsingfors och Keflavík. Med början den 11 april börjar Finnair trafikera sträckan fyra gånger i veckan, rapporterar Túristi.

Här kan du läsa mer om Wow Airs trafik mellan Sverige och Island.