fredag 16 september 2016

Ari Trausti Guðmundsson i topp för Gröna vänstern

Ari Trausti Guðmundsson toppar Gröna vänsterns lista i den södra valkretsen. Det är första gången på över trettio år som den folkkäre geologen ger sig in i partipolitiken. Tvåa på listan i söder blir fullmäktigeledamoten Heiða Guðný Ásgeirsdóttir och trea studenten Daníel E. Arnarsson. Listan klubbades av distriktet i lördags.

Inför Gröna vänsterns möte i Selfoss i lördags kunde Morgunblaðið berätta att geologen Ari Trausti Guðmundsson skulle bli ett av namnen på partiets lista i det kommande alltingsvalet. Vilken plats han skulle få på listan var dock inte känt. Nu står det klart att Ari Trausti Guðmundsson blir partiets toppkandidat i den södra valkretsen.

Ari Trausti Guðmundsson är en uppskattad geolog och författare. Han har skrivit en lång rad böcker - såväl skönlitteratur som faktaböcker om Islands geologi. Dessutom har han skrivit guideböcker för vandrare.

Senast Ari Trausti Guðmundsson engagerade sig partipolitiskt var 1980 då han lämnade ett styrelseuppdrag för ett litet maoistiskt parti. För fyra år sedan ställde han upp i presidentvalet och slutade trea med 8,6 procent av rösterna.

Övriga kandidater på Gröna vänsterns lista i den södra valkretsen är betydligt anonymare för allmänheten. Tvåa på listan är Heiða Guðný Ásgeirsdóttir, fårbonde och kommunpolitiker i Skaftárhreppur, och trea är studenten Daníel E. Arnarsson.

Här kan du läsa mer om Ari Trausti Guðmundssons kandidatur.