fredag 9 september 2016

Ari Trausti Guðmundsson kandiderar till alltinget

Ari Trausti Guðmundsson kommer att ställa upp för Gröna vänstern i det kommande alltingsvalet. Han blir enligt Morgunblaðið en av partiets kandidater i den södra valkretsen. I Reykjavík kommer alltingsledamöterna Katrín Jakobsdóttir och Svandís Svavarsdóttir att toppa listorna. Namnen klubbas formellt på måndag.

För fyra år sedan ställde Ari Trausti Guðmundsson upp i presidentvalet. Han slutade trea med 8,6 procent av rösterna. Det var första gången han engagerade sig politiskt sedan han 1980 lämnade uppdraget som styrelseordförande för maoistiska Einingarsamtök kommúnista (marx-lenínistar).

Men det är inte främst som presidentkandidat som han är känd. Ari Trausti Guðmundsson har skrivit en lång rad böcker - såväl skönlitteratur som fakta, gjort tv-program och varit reseledare. Ofta har tv-program och böcker handlat om Islands vulkaner.

Hans senaste bok, Veröld í vanda, utkom i somras. I boken diskuterar Ari Trausti Guðmundsson de miljö- och klimatmässiga utmaningar som Island står inför. Med bokens innehåll i åtanke är det inte helt oväntat att Ari Trausti Guðmundsson skulle ge sig in i politiken. Enligt Morgunblaðið kommer han att kandidera för Gröna vänstern i den södra valkretsen.

Ari Trausti Guðmundsson är 68 år och bosatt i Reykjavík. Med honom i sina led får Gröna vänstern ett känt och uppskattat ansikte på valsedeln. Det är inte otänkbart att han kan fungera som röstmagnet i valkretsen. Även om hans politiska erfarenhet är begränsad har Ari Trausti Guðmundsson stort förtroendekapital inom miljö- och naturvårdsfrågor.

Än så länge har dock inte hans kandidatur bekräftats. Inte heller är det känt vilken plats på listan som han får.

I Reykjavík blir det två veteraner som toppar Gröna vänsterns listor. Precis som i alltingsvalet 2013 kommer partiledaren Katrín Jakobsdóttir att leda en lista. Den andra kommer att ledas av alltingsledamoten Svandís Svavarsdóttir. Det uppger Eyjan.

Stein­unn Þóra Árna­dóttir blir nummer två på en av listorna. Hon har haft en ordinarie plats i alltinget sedan hon 2014 ersatte Árni Þór Sig­urðs­son. Tidigare hade hon vid flera tillfällen hoppat in som ersättare i parlamentet.

Pr-konsulten Kol­beinn Ótt­ars­son Proppé kandiderade för Gröna vänstern redan 2003. Då fick han som toppnamn i den södra valkretsen ingen plats i parlamentet.

Gröna vänsterns listor i de två valkretsarna i Reykjavík klubbas formellt på måndag.