lördag 10 september 2016

Bästa sommarvädret på Island på sex år

Inte sedan 2010 har islänningarna varit lika nöjda med sommarvädret som i år. Hela 94 procent tycker att sommaren 2016 bjöd på bra väder. Nöjdast är personer bosatta i Reykjavíkområdet. Nästan lika många - 89 procent - av islänningarna är nöjda med årets semester. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Årets sommar har i stora delar av landet varit varmare, torrare och soligare än normalt. Den har också gillats av nästan alla islänningar. Hela 94 procent är nöjda med årets sommarväder. Sedan MMR:s mätningar började är det bara 2010 som har fått bättre betyg. Då var 95 procent nöjda med sommaren.

Dessutom var 65 procent mycket nöjda med årets sommarväder. Resterande 29 procent tyckte att det var ganska bra. Det kan jämföras med sommaren 2013 som på många håll var kylig och regnig. Då var det bara 42 procent som uppskattade sommarvädret.

Nöjdast i år var kvinnor och personer bosatta i Reykjavíkområdet. Minst nöjda var män och personer bosatta på landsbygden.

I år var det 89 procent som var nöjda med sin semester. Det är en ökning med 1 procentenhet jämfört med sommaren 2015. Toppbetyg var vanligast 2010 då 91 procent tyckte att semestern varit bra.

Kvinnor, pensionärer och personer bosatta i Reykjavíkområdet var mest nöjda med semestern. Inte riktigt lika nöjda var män, islänningar i åldern 18 till 29 år och personer bosatta på landsbygden.

Här kan du läsa mer om sommarvädret 2015.