onsdag 21 september 2016

Bonde ger upp fåren på Rauðasandur

I höst ger Ástþór Skúlason upp fårskötseln på gården Melanes på Rauðasandur. 200 lamm går till slakt i oktober. Och 150 vuxna djur går till en ny ägare eller till slakt. Skälet till att en av de sista bönderna på Rauðasandur nu gör sig av med fåren är allt lägre priser på köttet. Dessutom har det blivit allt svårare för Ástþór Skúlason att få hjälp att samla in djuren på hösten.

Rauðasandshreppur i sydvästra Västfjordarna var länge en blomstrande kommun. I början av 1900-talet bodde över 800 personer i kommunen. I dag finns bara ett tjugotal kvar - och bland dem finns inga barnfamiljer.

I regionen har flera bönder gett upp djurhållningen för att i stället satsa på turism. Dåliga vägar och begränsad snöröjning gör att turismen bara är en näring för sommarhalvåret. Ändå är branschen mer lukrativ än lantbruk.

Flera isländska slakterier har i år sänkt priserna med i snitt 10 procent. Ett skäl är att exporten av lammkött har det motigt på grund av den osedvanligt starka isländska kronan. Om prissänkningen slår igenom i butikerna återstår att se. Klart är att många bönder är missnöjda med sänkningen.

En av dem är Ástþór Skúlason på gården Melanes på Rauðasandur. För lammkött får han i år 538 isländska kronor per kilo. För kött från fullvuxna djur får han 115 kronor.

Ástþór Skúlason säger i Morgunblaðið att han skulle orka fortsätta om det inte var för de sänkta ersättningarna. Nu anser han att fåren blivit en så dålig affär att han tänker göra sig av med dem:
"Jag slutar med djurhållningen. Jag tänker inte använda förtidspensionen för att betala för det som skulle ge mig intäkter."
Omkring 200 lamm från Melanes går till slakt i oktober. De 150 vuxna djuren har Ástþór Skúlason satt ut till försäljning. Om ingen vill köpa dem går även de till slakt redan i höst.

När Rauðasandshreppur blomstrade var fårskötsel samhällets ryggrad. Nu är det inte bara barnen som kan ha försvunnit för gott. Ástþór Skúlason säger i Morgunblaðið att han tror att det enbart är en tidsfråga innan de sista fåren också har försvunnit från bygden. Att hålla får har blivit allt svårare de senaste åren:
"Det finns inga intäkter och så går det inte längre att hitta människor för att samla in fåren på hösten. Jag kommer att sluta och jag räknar med att fler bönder här i väst gör samma sak härnäst. Det kan bli fårlöst på Rauðasandur."
Här kan du läsa mer om Rauðasandur.