söndag 18 september 2016

Dödsolycka vid flygplansvraket på Sólheimasandur

En utländsk turist omkom sent i går kväll på ringvägen vid Sólheimasandur. Mannen hade gått ur sin bil som stod parkerad vid vägkanten när han blev påkörd av en annan bilist. Han dödförklarades på platsen. Mannen reste tillsammans med nio andra turister som stannat för att titta på flygplansvraket ute på Sólheimasandur.

I våras stängde markägarna infarten till flygplansvraket på Sólheimasandur mellan Skógar och Vik í Mýrdal. Skälet till att de stängde området för biltrafik var att många bilister inte följde leden fram till vraket, utan i stället körde ute i terrängen.

Någon ordentlig parkeringsplats finns inte vid infarten. Sedan grinden stängdes har i stället besökare parkerat sina fordon i vägkanten. Inte sällan står bilar på bägge sidorna - något som är särskilt farligt eftersom det inte finns någon vägren.

Markägarna har tidigare efterlyst insatser från myndigheterna för att lösa problemet. De har bland annat tagit upp behovet av parkeringsplatser.

I går kväll inträffade den första dödsolyckan på platsen. Polis larmades klockan 22.55 till ringvägen vid infarten till Sólheimasandur. En utländsk turist hade då blivit påkörd av en bilist - även det en utländsk turist - på väg i västlig riktning. Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

Mannen avled på platsen. Han färdades tillsammans med nio andra turister fördelade på två hyrbilar. De hade parkerat vid vägkanten för att gå till flygplansvraket. Mannen blev påkörd när han var på väg ur bilen.

Olyckan inträffade efter mörkrets inbrott. Någon belysning finns inte på platsen. Den högsta tillåtna hastigheten är 90 kilometer i timmen. Mannen ska ha blivit påkörd i hög fart.

Ringvägen var stängd i tre timmar medan räddningsinsatsen och polisens undersökningar pågick. Hittills har inte föraren av den bil som körde ihjäl mannen delgivits misstanke om något brott.

Här kan du läsa mer om flygplansvraket på Sólheimasandur.