söndag 11 september 2016

En av tre stödjer Islands regering

Bara var tredje väljare stödjer Islands regering. Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet är betydligt större på landsbygden än i Reykjavík. Regeringen har också fler anhängare bland män än bland kvinnor. Stödet är även starkare bland äldre väljare. Det visar en undersökning utförd av Vísir.

Regeringen fortsätter att ha ett ganska svagt stöd bland väljarna. Nu är det 36 procent som står bakom högerkoalitionen medan 64 procent uppger att de inte stödjer regeringen.

Bland islänningar i åldern 18 till 49 år är stödet 33 procent medan 67 procent inte står bakom regeringen. Bland dem som har fyllt 50 år är stödet 40 procent medan 60 procent inte backar upp koalitionen.

Stödet för regeringen är betydligt starkare bland män än bland kvinnor. 42 procent av isländska män stödjer regeringen medan 58 procent inte sympatiserar med koalitionen. Bland kvinnor är det bara 30 procent som stödjer regeringen. Hela 70 procent av kvinnorna skulle alltså föredra något annat styre.

Skillnaderna är ännu större mellan olika valkretsar. I Reykjavík - som utgör två valkretsar - är det bara 27 procent som stödjer regeringen. I den nordvästra valkretsen är stödet däremot hela 49 procent. I de tre övriga valkretsarna - i söder, sydväst och nordost - är stödet för högerkoalitionen i samtliga 41 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.