tisdag 20 september 2016

Gick ur bilen för att se norrsken - blev ihjälkörd

Det var en 45-årig kines som omkom på ringvägen vid Sólheimasandur i lördags kväll. Tillsammans med sitt resesällskap parkerade de bilarna vid vägkanten. De släckte all belysning för att kunna se norrskenet. Två personer gick ur bilarna. 45-åringen befann sig ute på vägbanan när han i hög fart träffades av en mötande bil.

Omständigheterna kring dödsolyckan på Sólheimasandur i lördags börjar nu klarna. Det var klockan 22.55 som polisen larmades till ringvägen mellan Skógar och Vík í Mýrdal just vid den plats där det går en led ned till flygplansvraket på stranden. En fotgängare hade då blivit påkörd av en bil.

Polisen ger nu på Facebook ny information om olyckan. Mannen - enligt South China Morning Post handlar det om en 45-årig kinesisk medborgare bosatt i Hongkong - reste tillsammans med nio kamrater fördelade på två bilar. I kolmörkret på Sólheimasandur parkerade de vid sidan av vägen med förhoppningen om att kunna se norrsken.

De släckte all belysning för att bättre kunna se natthimlen. Två av resenärerna gick ut på vägbanan för att spana efter norrskenet. Där träffades 45-åringen av en bil som kom i hög fart. Mannen bar mörka kläder. Hans kamrat bar ljusa kläder vilket gjorde att föraren i sista ögonblicket upptäckte honom ute på vägen.

45-åringen avled på platsen. Såväl föraren - även det en utländsk turist - som mannens reskamrater erbjöds psykologiskt stöd. Kinas ambassad i Reykjavík har kontaktat 45-åringens anhöriga. Föraren har inte delgivits misstanke om något brott. Han ska ha hållit hastighetsbegränsningen på 90 kilometer i timmen och använt helljus.

Nedfarten till flygplansvraket på Sólheimasandur blev en trafikfara i våras när markägarna bestämde sig för att stänga den för all trafik. Anledningen att det nu bara är möjligt att promenera till vraket är att många bilister körde vid sidan om den led som fanns fram till det.

Sedan dess står det ofta bilar i långa rader längs ringvägen. Några riktiga parkeringsplatser finns inte. Samtidigt finns varken belysning eller varningsskyltar. Den tillåtna hastigheten är 90 kilometer i timmen. Hreinn Haraldsson, direktör för Vegagerðin, säger till RÚV att han inte anser att lördagens dödsolyckan kan skyllas på vägens standard:
"Det är ofrånkomligt att göra något. ... Vi har tittat på detta i sommar, hur läget har varit på denna plats, och hur bilar parkeras vid bägge sidor av vägen i stort antal. Så vi har förberett att få dit parkeringsplatser och har förhandlat med markägarna. Ett formellt avtal återstår. Vi tänker göra det mycket snart så förhoppningsvis förbättras läget på denna plats."
Víðir Reynisson vid polisen på södra Island säger till Vísir att nedfarten vid Sólheimasandur blev en trafikfara först i våras när grinden stängdes. Markägarnas beslut var ett oväntat steg som myndigheterna inte var förberedda på:
"Naturligtvis sitter man i dag och undrar varför man inte gjort mer åt detta. Vi undersökte denna plats för tio dagar sedan och ett av det som vi ville göra var att sänka den högsta tillåtna hastigheten där."
Här kan du läsa mer om dödsolyckan vid Sólheimasandur.