söndag 11 september 2016

Högsta kursen för isländska kronan på över sju år

Inte sedan i mars 2009 har isländska kronan varit så dyr som i dag. En svensk krona var i fredags bara värd 13,572 isländska kronor. Enbart sedan årsskiftet har den svenska kronan tappat 13 procent i värde mot den isländska kronan. Kursraset har inträffat under sommaren efter att växelkursen en längre tid varit stabil.

Före finanskrisen var Island ett av de dyraste länderna i världen att turista i. I samband med kraschen sjönk värdet på den isländska kronan kraftigt. Kronan fortsatte att vara historiskt svag länge - som lägst gick det 20,416 isländska kronor på varje svensk i slutet av mars 2013.

Under sommaren har den isländska kronan blivit betydligt dyrare. Utvecklingen har flera skäl. Under turismens högsäsong är inflödet av utländsk valuta till Island som störst. Islands kreditvärdighet har höjts flera steg. Och kapitalkontrollerna har börjat avvecklats på ett sätt som välkomnats av marknaden.

Många isländska exportföretag gör affärer i euro eftersom kronan av tradition är en instabil valuta. Den påverkas i dagsläget mindre av den stigande kursen. Däremot är det allt fler inom turistnäringen som varnar för en allt starkare krona. Kursen är nu så hög att vissa befarar att den ska börja avskräcka besökare som får allt mindre för sina pengar.

I fredags var en svensk krona värd 13,572 isländska kronor. Det är den lägsta kursen sedan den 16 mars 2009.

Bara i år har den svenska kronan tappat 13 procent mot den isländska kronan. Växelkursen var stabil till mitten på maj då raset för den svenska kronan inleddes.