måndag 12 september 2016

Kvinnor förlorare i Självständighetspartiets provval

Männen dominerade när Självständighetspartiets provval i de södra och sydvästra valkretsarna avgjordes i helgen. Elín Hirst slutade inte bland de sex främsta och mister därmed sin plats i alltinget. Samma öde riskerar även Ragnheiður Elín Árnadóttir och Unnur Brá Konráðsdóttir. Nu kräver partiets kvinnoförbund att kvinnor ska kvoteras in på listorna.

Det blev något av männens afton när Självständighetspartiet i lördags höll provval i de sydvästra och södra valkretsarna. I sydväst tog män de fyra första platserna på listan. I söder fanns män på de tre översta platserna.

Partiledaren Bjarni Benediktsson segrade i provvalet i den sydvästra valkretsen. Han var också den enda som fick över 50 procent av rösterna. Det gör att han inte kan petas från sin plats. Övriga resultat är inte bindande. Det fick partiets kvinnoförbund att på Facebook gå ut och uppmana partiledningen att kvotera in kvinnor på listan i sydväst.

Efter Bjarni Benediktsson kom alltingsledamoten Jón Gunnarsson, ersättaren Óli Björn Kárason och alltingsledamoten Vilhjálmur Bjarnason. På femte plats kom första kvinnan: Bryndís Haraldsdóttir, kommunpolitiker i Mosfellsbær. Sexa blev Karen Elísabet Halldórsdóttir, kommunpolitiker i Kópavogur.

Elín Hirst, som valdes in i alltinget 2013, slutade inte bland de sex främsta. Därmed har hon inte någon möjlighet att försvara sin plats i parlamentet. Elín Hirst hade siktet inställt på plats nummer två på listan. Fiaskot är dock ingen överraskning med tanke på att hon inte varit någon tongivande röst under mandatperioden.

Även i den södra valkretsen var det män som dominerade. Tidigare RÚV-chefen Páll Magnússon tog första platsen på listan före alltingsledamöterna Ásmundur Friðriksson och Vilhjálmur Árnason.

Den hårt kritiserade näringsministern Ragnheiður Elín Árnadóttir har toppat Självständighetspartiets lista i söder de två senaste valen. Det är uppenbart att hennes ställning försvagats även internt under senaste mandatperioden. Nu slutade hon fyra. Om partiet gör ett bra val kan hon behålla sin plats.

Borta från alltinget är däremot med all sannolikhet Unnur Brá Konráðsdóttir, som hade som mål att försvara platsen som tvåa på listan. Som femma på listan är det närmast uteslutet att hon tar en ordinarie plats i parlamentet.

Ásmundur Friðriksson har under mandatperioden gjort en rad främlingsfientliga utspel - i synnerhet riktade mot muslimer. Unnur Brá Konráðsdóttir har varit en av de hårdaste interna kritikerna mot hans uttalanden. Det är uppenbart att många partimedlemmar inte delar hennes syn i flyktingfrågor.

Värt att notera är att Árni Johnsen, som ville göra comeback i politiken efter ett misslyckat provval 2013, inte slutade bland de fem främsta. Under kampanjen anklagade han partikamrater för att för fyra år sedan ha konspirerat för att fälla honom. Uppenbarligen var det inte en framgångsrik strategi.

Förra helgen hölls provval i Reykjavík. Där segrade vice ordföranden Ólöf Nordal före alltingsledamoten Guðlaugur Þór Þórðarson, alltingsledamoten Brynjar Níelsson, partisekreteraren Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, alltingsledamoten Sigríður Á. Andersen, alltingsledamoten Birgir Ármannsson, kommunpolitikern Hildur Sverrisdóttir och Albert Guðmundsson, ordförande för partiets ungdomsförbund i Reykjavík.

I Reykjavík kandiderade Guðmundur Franklín Jónsson i provvalet. Han var både grundare av och ledare för Höger-gröna, ett parti som lades ned tidigare i år och uppgick i Isländska folkfronten. Guðmundur Franklín Jónsson valde uppenbarligen inte att ta steget över till det nya partiet. Han misslyckades dock att hamna på valbar plats för Självständighetspartiet.

Ólöf Nordal, som fick flest röster i provvalet, får nu välja om hon vill toppa listan i södra eller norra Reykjavík. Tvåan Guðlaugur Þór Þórðarson blir toppkandidat i den huvudstadsvalkrets som Ólöf Nordal väljer bort.

I nordväst segrade alltingsledamoten Haraldur Benediktsson före Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, Teitur Björn Einarsson, Hafdís Gunnarsdóttir och Ingi Tryggvason.

I nordost skedde inget provval. I stället klubbades listan av den regionala ledningen. Alltingsledamoten Kristján Þór Júlíusson tog första platsen före kommunpolitikern Njáll Trausti Friðbertsson, alltingsledamoten Valgerður Gunnarsdóttir, kommunpolitikern Arnbjörg Sveinsdóttir, Elvar Jónsson, ordförande för partiets ungdomsförbund, och studenten Melkorka Ýrr Yrsudóttir,