måndag 19 september 2016

Manlig trio i topp för Självständighetspartiet i söder

Inga förändringar blir det på Självständighetspartiets lista i den södra valkretsen. Valsedeln kommer därmed att toppas av Páll Magnússon följd av Ásmundur Friðriksson och Vilhjálmur Árnason. Första kvinnan blir Unnur Brá Konráðsdóttir på fjärde plats. Under gårdagens möte i Selfoss gavs plats fem och sex åt kvinnor.

Med tre män i topp var det många som reagerade på resultatet av provvalet i den södra valkretsen. Från kvinnoförbundet och andra kom uppmaningar om att lyfta fram fler kvinnor på listan - något som hade varit möjligt eftersom utgången inte var bindande.

Men så blir det inte. När regionstyrelsen samlades i Selfoss i går beslutade den att inte ändra rangordningen. Det betyder att listan toppas av Páll Magnússon med Ásmundur Friðriksson som tvåa och Vilhjálmur Árnason som trea.

Enda förändringen skedde på plats fyra. Den hade Ragnheiður Elín Árnadóttir - som toppat listan i de två senaste valen och dessutom varit näringsminister den senaste mandatperioden - lämnat vakant sedan hon bestämt sig för att lämna politiken efter ett uselt provval. Den platsen går i stället till Unnur Brá Konráðsdóttir, som slutade på femte plats i provvalet.

Plats fyra på listan gör att Unnur Brá Konráðsdóttir vid ett starkt val kan behålla sin plats i alltinget. Hon valdes in 2009 och var i förra valet tvåa på listan efter Ragnheiður Elín Árnadóttir.

Regionstyrelsen beslutade att plats fem går till Kristín Traustadóttir och plats sex till Hólmfríður Kjartansdóttir.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiets provval.