torsdag 8 september 2016

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir går med i Renässans

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir kandiderar för Renässans i den sydvästra valkretsen. Därmed utmanar hon - som tidigare varit vice ordförande för Självständighetspartiet - partiets ledare Bjarni Benediktsson i hans egen valkrets. Även Självständighetspartiets tidigare ordförande Þorsteinn Pálsson ansluter sig till Renässans.

Både Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir och Þorsteinn Pálsson överger Självständighetspartiet. I stället ansluter sig bägge till Renässans. Hon kommer att toppa partiets lista i den sydvästra valkretsen, medan han inte ställer upp i det kommande valet.

Rykten om både Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir och Þorsteinn Pálsson har cirkulerat en längre tid. Bägge tillhörde den falang inom Självständighetspartiet som höll dörren öppen för ett EU-medlemskap. Dessutom gick de emot strömmen genom att även hålla dörren öppen för förändringar av fiske- och jordbrukspolitiken samt grundlagen.

Beskedet lämnade Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir i går på Twitter. Hon och Þorsteinn Pálsson sällar sig därmed till en lång rad etablerade namn som gått med i Renässans. Men tillsammans är de i särklass de tyngsta namnen som anslutit sig till det nybildade partiet.

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir representerade i fjorton år Självständighetspartiet i alltinget. I sex av dessa år var hon utbildningsminister. I fem år var hon dessutom partiets vice ordförande. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir är en stark debattör med stor politisk erfarenhet. Inom Självständighetspartiet har hon varit saknad.

Inför valet 2013 lämnade Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir politiken. Hon hade då haft en tung period som präglats av debatten om maken Kristján Arasons affärer med Kaupþing före finanskraschen. Inom Självständighetspartiet har dock många hoppats på en återkomst till politiken. Nu blir det alltså så - men för Renässans.

Även Þorsteinn Pálsson ansluter sig till Renässans. Även han är ett namn med stor politisk erfarenhet. Han representerade Självständighetspartiet i alltinget i sexton år. I elva av dessa var han minister, varav två som statsminister. Han var dessutom partiledare i åtta år. Sedan han lämnade politiken har han varit en flitig deltagare i samhällsdebatten.

Både Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir och Þorsteinn Pálsson meddelade sina beslut till Bjarni Benediktsson, Självständighetspartiets ordförande, innan de offentliggjordes. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir och Bjarni Benediktsson utgjorde tidigare partiets ledarduo. Nu ställs de alltså mot varandra i den sydvästra valkretsen.

Steget innebär enligt Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir ingen kritik mot Självständighetspartiet. Hon säger till Vísir att hon inte ser på Renässans som någon utbrytare från partiet:
"Jag ser inte på detta som någon splittring från Självständighetspartiet utan det håller på att hittas en väg för liberala krafter så att deras röster hörs något högre än vad som skett den senaste tiden. ...  Vi säger helt enkelt att Renässans är en viss kraft som tänker fortsätta och trycka på dessa liberala värderingar som vi vill stödja. Detta handlar inte om Självständighetspartiet. Detta handlar om Renässans."
Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir säger till Vísir att hon kandiderar för Renässans med målet att uppnå stora förändringar. Hon vill bland annat att grundlagen ändras så att landsbygdsröster inte längre väger tyngre än storstadsröster i alltingsval, att Island håller en folkomröstning om fortsatta förhandlingar om EU-medlemskap och att välfärdssystemet förändras.

Bjarni Benediktsson säger till RÚV att det kom som en överraskning att personer som varit med om att utforma Självständighetspartiets politik nu väljer att gå över till ett annat parti. Han ska själv ha erbjudit Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir andra platsen på partiets lista i den sydvästra valkretsen. Han ska även ha uppmanat henne att delta i provvalet, rapporterar RÚV.

Renässans bildades när Självständighetspartiet svek löftet om en folkomröstning om EU-frågan och regeringen stoppade förhandlingarna om ett inträde.

Andra som nyligen gått med i Renässans är juristen Sigrún Ingibjörg Gísladóttir som kommer att ställa upp i den sydvästra valkretsen, juristen Þorbjörg Sigríður Gunnlaugsdóttir som ställer upp i Reykjavík och domaren Dóra Sif Tynes som också ställer upp i Reykjavík.

Även Ing­unn Guðmunds­dótt­ir har anslutit sig till partiet. Hon satt tidigare i kommunfullmäktige för Självständighetspartiet i Árborg. Hon har dock ännu inte bestämt sig om att kandidera till alltinget.

Dessutom står det klart att ekonomen Gylfi Ólafsson kommer att toppa partiets lista i den nordvästra valkretsen. I den nordöstra valkretsen toppas listan av partiets ordförande Benedikt Jóhannesson.

För Självständighetspartiet och Bjarni Benediktsson är gårdagens besked tuffa. Visserligen har bägge länge befunnit sig långt bort från partiets mittfåra, men det handlar också om två politiker som än i dag uppbär stor respekt inom partiet.

Samtidigt är väljarnas rörlighet större än någonsin tidigare. Hittills ser det ut som att Renässans snarare vinner sympatisörer från Piratpartiet än från Självständighetspartiet. Väljare kommer sannolikt även från EU-vänliga Socialdemokraterna och Ljus framtid.

De nya namnen ger partiet både tyngd och trovärdighet. Därför vore det förvånande om inte Renässans med bred marginal skulle klara femprocentsspärren i nästa val.

Här kan du läsa mer om Renässans.