onsdag 21 september 2016

Premiär för busslinje i södra Västfjordarna

Nyligen kördes premiärturen för en busslinje mellan Patreksfjörður, Tálknafjörður och Bíldudalur i södra Västfjordarna. Trafiken är ett försök på ett år med tre turer om dagen i varje riktning. Turerna väntas främst användas av skolelever och av anställda på Arnarlax i Bíldudalur. En enkel resa kostar 1 500 isländska kronor. Det uppger Vesturbyggð i ett pressmeddelande.

Patreksfjörður och Bíldudalur tillhör kommunen Vesturbyggð i södra Västfjordarna. Mellan de två tätorterna ligger Tálknafjörður. Utbytet mellan orterna är stort bland annat när det gäller skolor. Det är dessutom stort inom näringslivet sedan laxodlingsföretaget Arnarlax köpte Fjarðarlax och flyttade all hantering av fisk från Patreksfjörður till Bíldudalur.

Inledningsvis bussade Arnarlax anställda mellan Patreksfjörður och Bíldudalur, men nu prövas alltså kollektivtrafik mellan orterna. Det blir tre dagliga turer i varje riktning på vardagar - en på morgonen och två på eftermiddagen.

Busslinjen är ett försök på ett år, men en första utvärdering ska göras redan vid årsskiftet. En enkel biljett kostar 1 500 isländska kronor. Resan mellan Patreksfjörður och Tálknafjörður tar cirka 25 minuter och resan mellan Tálknafjörður och Bíldudalur cirka 15 minuter.