onsdag 28 september 2016

Rekordhöga siffror för Renässans - är tredje största parti

Renässans är nu Islands tredje största parti. Väljarstödet ökar nu till rekordhöga 12,3 procent. Både Piratpartiet och Självständighetspartiet förlorar väljare. Samtidigt blir gapet mellan de två stora partierna och de övriga allt mindre. Dessutom närmar sig Ljus framtid femprocentsspärren. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR.

När 31 dagar återstår till alltingsvalet på Island blir opinionsläget allt jämnare. Fram till vårens regeringskris hade Piratpartiet ett klart övertag i opinionen med Självständighetspartiet som lika klar tvåa. Men det senaste halvåret har Piratpartiet tappat nästan halva väljarstödet. Även Självständighetspartiet har gått bakåt.

Piratpartiet är störst i landet med 21,6 procent av väljarna bakom sig. Det är en nedgång med 1,1 procentenheter jämfört med förra veckans mätning. Väljarstödet är nu det lägsta för Piratpartiet sedan februari 2015.

Självständighetspartiet förlorar 2,1 procentenheter till 20,6 procent. Det är partiets sämsta siffra hos MMR sedan januari i år. Avståndet mellan Piratpartiet och Självständighetspartiet ligger inom den statistiska felmarginalen.

Renässans fortsätter att locka nya väljare. Partiet får nu 12,3 procent, en ökning med 0,8 procentenheter. Siffran är den högsta för Renässans hos MMR.

Precis bakom Renässans finns Framstegspartiet med 12,2 procent, en uppgång med 1,2 procentenheter, och Gröna vänstern med 11,5 procent, en tillbakagång med 1,7 procentenheter. Socialdemokraterna ökar med 1,2 procentenheter till 9,3 procent.

Ljus framtid ökar med 0,8 procentenheter till 4,9 procent. Partiet ser alltså åter ut att ha alltingets femprocentsspärr inom räckhåll.

Stödet för Isländska folkfronten fortsätter att växa. Partiet får nu 2,3 procent, en ökning med 0,1 procentenheter. Därefter följer Gryning med 2,1 procent (+0,7), Humanistpartiet med 0,7 procent (+0,6), Folkfronten med 0,6 procent (+0,5), Landsbygdspartiet med 0,4 procent (-0,5), Hushållens parti med 0,4 procent (-0,1), Demokrativäktaren med 0,3 procent (+0,1) och Regnbågen med 0,1 procent (-0,2).

Värt att notera är att Landsbygdspartiet, Hushållens parti, Demokrativäktaren och Regnbågen i dagsläget inte ser ut att ställa upp i det kommande valet. Dessutom kommer Humanistpartiet sannolikt bara att ställa upp i en valkrets.

Stödet för regeringskoalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet är 31,5 procent, en tillbakagång med 3 procentenheter. Andelen islänningar som ställer sig bakom högerkoalitionen är den lägsta sedan regeringskrisen i april i år.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.