tisdag 6 september 2016

Rekordmånga nöjda med president Guðni Th. Jóhannesson

Sju av tio islänningar anser att den nyvalde presidenten Guðni Th. Jóhannesson gör ett bra jobb. Nöjdast är Socialdemokraternas väljare medan Framstegspartiets sympatisörer är mest missnöjda med presidenten. Guðni Th. Jóhannessons popularitet överträffar redan den tidigare presidenten Ólafur Ragnar Grímsson. Det visar en undersökning från MMR.

Sedan mars 2011 har MMR regelbundet frågat islänningar om hur de anser att presidenten sköter sitt jobb. Ólafur Ragnar Grímsson, som avgick den 31 juli i år, fick som mest tummen upp av 64,7 procent av väljarna. Den siffran noterades efter att han bestämt sig för att avgå och Guðni Th. Jóhannesson hade valts som efterträdare.

Guðni Th. Jóhannesson tillträdde ämbetet den 1 augusti. En klar majoritet av islänningarna är nöjda med hans första månad som Islands president. Hela 68,6 procent anser att han gör ett bra jobb. Bara 6,4 procent tycker att han gör ett dåligt jobb. Den lägsta andelen som gav Ólafur Ragnar Grímsson underkänt var 14 procent.

Ólafur Ragnar Grímsson var en president som tog flera kontroversiella beslut och gjorde en rad kontroversiella uttalanden. Han var också en president som fler islänningar hade en åsikt om. Det är 25 procent som varken ser positivt eller negativt på Guðni Th. Jóhannesson. Motsvarande siffra för Ólafur Ragnar Grímsson var som lägst 16,7 procent.

Än så länge är alltså Guðni Th. Jóhannesson en betydligt mindre omstridd president. Alla är dock inte nöjda med hur han sköter sitt jobb. Bland Framstegspartiets väljare är hela 18 procent missnöjda. Bland Ljus framtids väljare är det däremot inte en enda som är missnöjd.

Nöjdast är Socialdemokraternas sympatisörer. Där uppger hela 96 procent att de tycker att Guðni Th. Jóhannesson gör ett bra jobb. Motsvarande siffra inom Gröna vänstern är 83,6 procent, inom Ljus framtid 76,1 procent, inom Piratpartiet 71,8 procent, inom Självständighetspartiet 50,1 procent och inom Framstegspartiet 47,7 procent.

Bland anhängare till övriga partier är det 75,1 procent som ger honom godkänt betyg.

Guðni Th. Jóhannesson är populärast bland kvinnor, personer bosatta i Reykjavíkområdet och högskoleutbildade. Minst populär är han bland män, pensionärer, personer bosatta på landsbygden och grundskoleutbildade.

Här kan du läsa mer om Ólafur Ragnar Grímssons popularitet.