lördag 17 september 2016

Säker seger för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fick hela 71 procent av rösterna i valet om toppkandidat i den nordöstra valkretsen. Den hårt pressade partiledaren blir alltså Framstegspartiets första namn på listan. Höskuldur Þórhallsson - som öppet tagit ställning mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - fick bara 10 procent och lämnar nu politiken.

Dagens prövning var den första av två för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han var favorit i den nordöstra valkretsen, men segrade med en marginal som tveklöst stärker hans ställning internt. Frågan är om segermarginalen avskräcker vice ordföranden Sigurður Ingi Jóhannsson från att kandidera mot honom.

Den andra prövningen kommer på Framstegspartiets extrainsatta kongress om två veckor. Hittills är det bara Sveinbjörn Eyjólfsson som anmält sig som motkandidat. Syftet med hans kandidatur är dock främst att tvinga fram en situation där Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte återväljs automatiskt. Förhoppningen är att Sigurður Ingi Jóhannsson ska ställa upp i stället.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson segrade med 71,4 procent av rösterna i valet om första platsen på listan. Det var en större marginal än väntat. Tvåa blev Þórunn Egilsdóttir med 16,4 procent, trea Höskuldur Þórhallsson med 10,1 procent och fyra Líneik Anna Sævarsdóttir med 0,8 procent.

Höskuldur Þórhallsson meddelade direkt efter att resultatet blivit känt att han inte längre kandiderade till någon plats på listan. Han blev därmed den nionde framstegspartisten att ta beslutet att lämna politiken inför det kommande valet. Höskuldur Þórhallsson har suttit i alltinget sedan 2007.

Þórunn Egilsdóttir fick automatiskt plats nummer två på listan sedan även Líneik Anna Sævarsdóttir meddelat att hon inte längre kandiderade till platsen. Samma beslut fattade även Hjálmar Bogi Hafliðason, som kandiderade till platserna två till fyra på listan.

Trea blev Líneik Anna Sævarsdóttir. I en andra omgång mellan henne och Sigfús Karlsson fick hon två tredjedelar av rösterna.

Sigfús Karlsson fick fjärde platsen på listan efter att ha fått 57 procent av rösterna i ett val mot Hjálmar Bogi Hafliðason och Margrét Jónsdóttir. Femte platsen gick sedan till Margrét Jónsdóttir eftersom Hjálmar Bogi Hafliðason inte kandiderade till den platsen på listan.

Av 374 röstberättigade var det 238 som deltog i valet om toppkandidat i den nordöstra valkretsen.

Här kan du läsa mer om turbulensen inom Framstegspartiet.