
På söndag väljer Framstegspartiet ny ledning. Under den vecka som gått sedan Sigurður Ingi Jóhannsson meddelade att han utmanar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson om partiledarposten har stämningen blivit allt sämre. Partiet har splittrats i två läger. Anklagelserna om fulspel haglar mellan lägren.
Än så länge är det inte säkert att Sigurður Ingi Jóhannsson ens får tala på helgens extrainsatta partikongress. Hittills har inte Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - som i egenskap av partiledare har stort inflytande över dagordningen - inte varit beredd att släppa fram honom. Själv har han dock en timmes talartid på sig.
Striden om ordförandeskapet ser ut att kunna bli jämn. Bland Framstegspartiets väljare är det enligt Gallup 52 procent som föredrar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som partiledare. Sigurður Ingi Jóhannsson får 37 procent och Lilja Alfreðsdóttir 11 procent.
Bland islänningar i allmänhet är läget helt annorlunda. Hela 47 procent tycker att Sigurður Ingi Jóhannsson är en bättre ledare. Här är stödet för Lilja Alfreðsdóttir 25 procent och för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson 12 procent.
Det är bara bland Framstegspartiets anhängare som det är fler som förespråkar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Hos koalitionspartnern Självständighetspartiet får han 23 procent mot 42 procent för Sigurður Ingi Jóhannsson. Hos samtliga oppositionspartier är det som högst 8 procent som föredrar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.
Sigurður Ingi Jóhannsson är populärast bland Socialdemokraternas väljare. Stödet för Lilja Alfreðsdóttir är starkast hos Renässans, rapporterar Viðskiptablaðið.
En liknande bild ges i en undersökning utförd av Gallup på uppdrag av anhängare till Sigurður Ingi Jóhannsson. Bland sympatisörerna är det 49 procent som svarar att sannolikheten för en röst på Framstegspartiet ökar om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sitter kvar. 45 procent svarar på samma sätt om Sigurður Ingi Jóhannsson.
Men även här skiljer sig bilden hos väljare i allmänhet. Hela 39,5 procent uppger att sannolikheten för en röst på Framstegspartiet ökar med Sigurður Ingi Jóhannsson vid rodret. Motsvarande siffra för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är däremot bara 8,9 procent. Det rapporterar Fréttablaðið.
Värt att notera är att bägge undersökningarna påbörjades innan Sigurður Ingi Jóhannsson meddelade sin kandidatur.
Värt att notera är att bägge undersökningarna påbörjades innan Sigurður Ingi Jóhannsson meddelade sin kandidatur.
Sigurður Ingi Jóhannsson skriver på Facebook att han är tacksam för det stöd som partikamrater och väljare visar honom. Han pekar också ut bristen på förtroende som Sigmundur Davíð Gunnlaugssons stora problem:
"Det är viktigt att tänka på hur bilden av Framstegspartiet, vårt parti, blir i det kommande valet och vid bildandet av en ny regering. Förtroende mellan allmänheten och folkvalda företrädare är grundläggande förutsättningar för en framgångsrik ledning. När förtroendet försvinner eller skadas ökar misstänksamheten, och ökad misstänksamhet leder till ökad oro."
Även Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ser positivt på opinionsmätningarna. Han säger till Vísir att han inte har tänkt längre än till helgens ordförandeval. Vad som sker om han skulle förlora mot Sigurður Ingi Jóhannsson vet han inte:
"Det är naturligtvis glädjande att se detta stöd från framstegspartisterna, men det är inget nytt att de som är emot partiet vill bli av med mig. Jag skulle nog först ha bekymmer om det skulle förändras eftersom det alltid har varit självklart att de som är emot partiet vill ha någon annan än mig."
Hittills är det - utöver Sigurður Ingi Jóhannssons och Sigmundur Davíð Gunnlaugssons kamp om ordförandeposten - bara Jón Björn Hákonarson, fullmäktigeledamot i Fjarðabyggð, som kandiderar till partiledningen. Han vill bli partisekreterare. Den nuvarande sekreteraren Eygló Harðardóttir vill bli vice ordförande, men bara om Sigurður Ingi Jóhannsson vinner partiledarstriden. Från Sigmundur Davíð Gunnlaugssons läger har liknande utspel gjorts av Lilja Alfreðsdóttir och Gunnar Bragi Sveinsson. De kan komma att kandidera till vice ordförande respektive sekreterare.
Här kan du läsa mer om ledarstriden inom Framstegspartiet.