måndag 19 september 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson stärker sin ställning

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tog en livsviktig seger i lördagens omröstning om första platsen på Framstegspartiets lista i den nordöstra valkretsen. Den oväntat stora marginalen gör att den ifrågasatte partiledaren stärker sina aktier inför partikongressen om två veckor. Men trycket på Sigurður Ingi Jóhannsson att utmana honom har inte minskat.

Utan en seger i lördagens omröstning hade Sigmundur Davíð Gunnlaugssons politiska karriär sannolikt varit historia. Men han säkrade första platsen på listan i den nordöstra valkretsen med hela 72 procent av rösterna. När han valdes till toppkandidat före valet 2013 fick han 63 procent av rösterna.

Segermarginalen blev oväntat stor. Inte ens Sigmundur Davíð Gunnlaugsson själv hade räknat med ett så starkt stöd. Han sade till Vísir att han nu ser fram emot både partikongressen och alltingsvalet den 29 oktober:
"Jag vågade inte tro att detta skulle bli så avgörande. ... Detta ger mig ökad kraft inför fortsättningen och inte minst inför alltingsvalet som jag har börjat längta efter att delta i. Jag är ganska optimistisk om att denna partikongress ska kunna ena partiet och presentera en stark politik inför valet."
Huvudutmanare inför omröstning var Höskuldur Þórhallsson, som hittills är den enda alltingsledamoten som öppet sagt sig vilja se ett ledarbyte. Uppslutningen från Akureyri - som är hans starkaste fäste - var dålig. Dessutom kandiderade även alltingsledamöterna Þórunn Egilsdóttir och Líneik Anna Sævarsdóttir till första platsen.

Höskuldur Þórhallsson valde att ge upp sin kandidatur efter att ha förlorat kampen om första platsen. Det tal han höll före omröstningen delade åhörarna. Han gick till hårt angrepp mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som han ansåg blivit en belastning för partiet. Höskuldur Þórhallsson möttes av spridda applåder men också av visslingar.

Resultatet innebar alltså att Höskuldur Þórhallsson tog avsked av politiken. Han sade till Vísir att utgången var en besvikelse och motiverade varför han inte ansåg sig kunna fortsätta:
"På grund av att jag inte tror på fortsättningen."
Negativa reaktioner på utgången kom just från Akureyri. Jóhannes Gunnar Bjarnason, som i åtta år representerade Framstegspartiet i kommunfullmäktige, meddelade på Facebook att han nu lämnar partiet. Han ansåg att han inte kunde vara med i ett parti där så många kan tänka sig att acceptera så allvarliga omdömesbrister hos partiledaren.

Sveinbjörn Eyjolfsson är hittills den enda som kandiderar mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i ordförandevalet om två veckor. Samtidigt ökar trycket på statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson att utmana Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Partiets lokalförening i Árborg blev i går den fjärde att uppmana honom att ställa upp i ordförandevalet.

Sigurður Ingi Jóhannsson har tidigare sagt att han inte tänker sitta kvar som vice ordförande om det inte blir någon förändring i partiledningen. Även om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i helgen stärkte sin ställning så skedde det i den nordöstra valkretsen där stödet för honom är starkast. I en duell är det troligt att han skulle förlora mot Sigurður Ingi Jóhannsson.

En som fortfarande håller på Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är fiske- och jordbruksminister Gunnar Bragi Sveinsson. Han sade till RÚV att han inte tror att någon kan rubba den sittande ordföranden:
"Men med detta resultat är det helt uppenbart att Sigmundur Davíð är partiets oinskränkta ledare. ... Alla kan naturligtvis kandidera, men den som tänker kandidera mot Sigmundur har mycket små förhoppningar om någon framgång eftersom detta resultat stärker hans ställning inför partikongressen. Jag tror faktiskt att detta bara blir en fråga om hur stor segern blir - hur många röster han får."
Grétar Þór Eyþórsson, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Akureyri, säger till Vísir att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson stärkt sina aktier. Men det betyder inte att han sitter säkert inför partikongressen:
"Detta är en otvetydig stödförklaring till Sigmundur Davíð från valkretsen. ... I någon mån stärker detta Sigmundur Davíðs ställning inför den kommande partikongressen. Han har dock varit klart starkast i denna valkrets så det är inte säkert att detta säger allt om hur fortsättningen blir. Det är inte givet även om detta är ett starkare resultat än väntat."
Stefanía Óskarsdóttir, docent i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, gör en liknande analys i Morgunblaðið. Hon säger att Framstegspartiet tar en risk om de går till val med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som ledare. Den enda som hon kan tänka sig besegra honom är Sigurður Ingi Jóhannsson:
"Detta är ett urstarkt val för Sigmundur. Det är inget snack om den saken. Och det bör vara en mycket god erfarenhet i kampen om ordförandeposten - om det blir någon kamp. ... Sigurður Ingi har dock en stark ställning i sin valkrets och det är sannolikt att han skulle bli vald. Han har fått några uppmaningar och nu är det bara frågan om han kandiderar eller inte. Om han inte gör det pekar allt på att Sigmundur Davíð väljs."
Här kan du läsa mer om Framstegspartiets omröstning i den nordöstra valkretsen.