lördag 17 september 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson väntad segrare i dag

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson väntas i dag väljas till Framstegspartiets toppkandidat i den nordöstra valkretsen. Den främsta utmanaren är Höskuldur Þórhallsson - den enda av partiets alltingsledamöter som öppet vill få bort den sittande ordföranden. Om utmaningen misslyckas är det sannolikt att Höskuldur Þórhallsson lämnar politiken.

Dagens möte i Skjólbrekka i Skútustaðir kan avgöra Sigmundur Davíð Gunnlaugssons politiska framtid. Om hans stöd internt skulle visa sig vara så svagt att han inte vinner kampen om första platsen på partiets lista i den nordöstra valkretsen har han små förutsättningar att senare försvara sin post som ordförande.

Samtidigt ökar trycket på statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson att kandidera till ordförande vid partikongressen om två veckor. I går blev lokalföreningen i Austur-Húnavatnssýsla den tredje att uppmana honom att utmana Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Redan i dag möter Sigmundur Davið Gunnlaugsson den första utmaningen. Mot honom står alltingsledamöterna Hösk­uld­ur Þór­halls­son, Þór­unn Eg­ils­dótt­ir och Lín­eik Anna Sæv­ars­dótt­ir. Alla fyra vill toppa Framstegspartiets lista i valkretsen.

370 personer har möjlighet att närvara vid dagens val. Av dessa tillhör 110 partimedlemmar i Akureyri med omnejd. Det är där stödet för Höskuldur Þórhallsson är starkast. Om han ska ha någon chans att fälla Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är det nödvändigt med en total uppslutning från Akureyri.

Höskuldur Þórhallsson är den enda av Framstegspartiets ledamöter i alltinget som öppet tagit ställning mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Om han misslyckas med att vinna första platsen talar mycket för att hans politiska karriär är över. Och det är inte troligt att stödet för Höskuldur Þórhallsson är tillräckligt starkt - inte minst eftersom de som inte vill att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ska toppa listan har ytterligare två alternativ i Þór­unn Eg­ils­dótt­ir och Lín­eik Anna Sæv­ars­dótt­ir.

Den utgång som förefaller mest sannolik är att Höskuldur Þórhallsson slutar som tvåa bakom Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Om han därefter avstår sin plats på listan går den förmodligen till Þór­unn Eg­ils­dótt­ir med Lín­eik Anna Sæv­ars­dótt­ir som trea.

Om Framstegspartiet skulle göra ett starkt val - vilket inget pekar på i dag - öppnar det för Hjálmar Bogi Hafliðason på en sannolik fjärde plats på listan. Han är i dag kommunpolitiker i Norðurþing och har under mandatperioden vid flera tillfällen gått in som ersättare i alltinget.

En seger för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i dag skulle stärka hans ställning inför partikongressen om två veckor. Men om Sigurður Ingi Jóhannsson skulle lyssna på uppmaningarna och utmana Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är han en given vinnare.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kan visserligen behålla platsen i alltinget, men det senaste halvåret har visat att han har svårt att finna sig i att inte vara den som bestämmer och företräder partiet. Ett nederlag i en partiledaromröstning vore förödmjukande. Samtidigt har han visat sig vara både oberäknelig och beredd att göra nästan vad som helst för att inte tvingas lämna politiken.

Här kan du läsa mer om turbulensen inom Framstegspartiet.