fredag 30 september 2016

Självständighetspartiet i sydväst flyttar kvinna på listan

Bryndís Haraldsdóttir blir nummer två på Självständighetspartiets lista i den sydvästra valkretsen efter partiledaren Bjarni Benediktsson. Därmed flyttas Jón Gunnarsson, Óli Björn Kárason och Vilhjálmur Bjarnason ned ett snäpp. Ändringen kommer sedan de fyra översta platserna på listan vunnits av män.

Den manliga dominansen i Självständighetspartiets provval i de södra och sydvästra valkretsarna orsakade massavhopp från partiets kvinnoförbund. I söder fick listan - med den första kvinnliga kandidaten på fjärde plats - stå kvar. Men i går klubbades en ändrad lista i sydväst.

Bryndís Haraldsdóttir slutade femma i provvalet. Nu flyttas hon upp till andra plats. Beslutet fattades vid ett möte i går. Listan toppas av partiledaren Bjarni Benediktsson. Flyttas ned ett steg gör därmed Jón Gunnarsson, Óli Björn Kárason och Vilhjálmur Bjarnason.

Ett skäl till förändringen är sannolikt nykomlingen Renässans lista i valkretsen. Den toppas av Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, tidigare vice ordförande för Självständighetspartiet. Bjarni Benediktsson argumenterade själv för att Bryndís Haraldsdóttir skulle flyttas till andra plats.

Här kan du läsa mer om protesterna mot den manliga dominansen inom Självständighetspartiet.