söndag 4 september 2016

Statsminister lägger förslag om nyval på Island 29 oktober

Island går till val den 29 oktober. Statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson har nu i alltinget lagt ett formellt förslag om sista lördagen i oktober som datum för nyvalet. Alltinget kommer att upplösas tidigast den 15 september. Samtidigt förlängs den pågående sessionen i parlamentet fram till valdagen.

I samband med vårens regeringskris utlovade högerkoalitionen att alltingsvalet våren 2017 skulle tidigareläggas till hösten 2016. Beslutet var allt annat än populärt inom Framstegspartiet, men statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson - som tog över efter partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - har trots starka påtryckningar inte backat från löftet.

Från oppositionen har tonläget länge varit upprört. Först gällde det att det från regeringen inte kom något besked om valdag. När det väl kommit gällde kritiken avsaknad av frågor som regeringen ville driva igenom före valet. Ett villkor för att tidigarelägga nyvalet var nämligen att ett antal nyckelfrågor skulle släppas fram.

De senaste veckorna har det vissa dagar varit mycket tunt på alltingets dagordning. Det har vid tillfällen dessutom inte varit möjligt att genomföra voteringar eftersom för få ledamöter har varit på plats.

Nu skingrar Sigurður Ingi Jóhannsson de sista tveksamheterna kring valdagen. I ett förslag till alltinget skriver han att denna session i parlamentet ska upphöra den 29 oktober. Därefter har de nu invalda ledamöterna inte längre något mandat. Det betyder att ett nyval måste ske samma dag.

Statsministern föreslår samtidigt att den pågående sessionen i alltinget förlängs till den 29 oktober. I vanliga fall hade höstens session invigts den 13 september. Den öppningen vill han nu flytta till efter nyvalet.

Det sittande parlamentet kan tidigast upplösas den 15 september. Ett sådant beslut kan tidigast tas 45 dagar innan det planerade nyvalet.

Här kan du läsa mer om det kommande valet.