tisdag 20 september 2016

Sturla Jónsson toppar Grynings lista i södra valkretsen

Sturla Jónsson blir Grynings toppkandidat på listan i den södra valkretsen. I de tre storstadsvalkretsarna toppas listorna av Helga Þórðardóttir, Hólmsteinn A. Brekkan och Ragnar Þór Ingólfsson. Gryning siktar på att ställa upp i samtliga sex valkretsar, men har i dagsläget långt upp till alltingets femprocentsspärr.

I valet 2013 kandiderade Sturla Jónsson till alltinget i eget namn. Då fick han 0,12 procent av rösterna. I sommarens presidentval gick det betydligt bättre. Där slutade han femma med 3,5 procent av rösterna.

Sturla Jónsson har gjort sig känd som en av Islands flitigaste demonstrationsdeltagare. Han har för vissa blivit symbol för den lilla människan som hamnade i kläm när storbankerna kollapsade för åtta år sedan.

Efter presidentvalet anslöt han sig till Gryning, som med 3,1 procent av rösterna blev största parti utanför alltinget i valet 2013. Nu står det klart att Sturla Jónsson kommer att toppa Grynings lista i den södra valkretsen.

Gryning har som mål att ställa upp med listor i samtliga sex valkretsar. Än så länge har dock inga kandidater i den nordvästra eller den nordöstra valkretsen presenterats.

Partiledaren Helga Þórðardóttir tar första platsen på Grynings valsedel i södra Reykjavík, Hólmsteinn A. Brekkan toppar listan i norra Reykjavík och Ragnar Þór Ingólfsson toppar i den sydvästra valkretsen.

Här kan du läsa mer om Sturla Jónsson.