fredag 7 oktober 2016

Åtalas för demolerat hus i Bolungarvík

Skadeståndskrav på 5,5 miljoner isländska kronor och ett fängelsestraff på upp till sex år. Det riskerar den man som i Bolungarvík sommaren 2014 rev ett kulturminnesmärkt hus. Mannen har tidigare medgivit att han demolerat huset, men förnekat att han gjort sig skyldig till något brottsligt. Hans uppfattning är att huset utgjorde en trafikfara.

En dispyt om ett hus i centrala Bolungarvík blir nu föremål för rättegång. I centrum står en man som sommaren 2014 demolerade delar av huset. Han åtalas nu vid Héraðsdómur Vestfjarða för grov förstörelse av egendom, brott mot allmänhetens intresse och brott mot lagen om kulturminnen.

Det var natten mot den 7 juli som mannen med något slags arbetsfordon demolerade halva byggnaden. Efter några dagar trädde han fram och erkände. Han hävdade dock att han inte gjort sig skyldig till något brott. I stället ansåg han att han gjorde sig av med en trafikfara.

Två år tidigare vände sig kommunen till myndigheterna med en begäran om att antingen få riva eller att få flytta huset. Skälet var att huset stod en bra bit ut i gatan på Aðalstræti. Att riva huset kunde enligt myndigheterna inte bli aktuellt.

Huset hade med åren blivit ett av allt färre som visade hur stadskärnan i Bolungarvík tidigare såg ut. Därför fanns det skäl att bevara huset. Dessutom hade den hundraårsregel som ger automatisk kulturminnesmärkning passerats.

Husets historia är dock omstridd. Alla inblandade är överens om att det byggdes i Aðalvík på Hornstrandir 1909. Tio år senare revs det och flyttades till Bolungarvík. Där restes det på nytt. Den man som demolerade huset ansåg att det var något helt annat som byggdes i Bolungarvík. Det var dock en åsikt som han förblev tämligen ensam om.

Byggnader som är 100 år gamla får alltså automatiskt skydd. För att riva eller bygga om en sådan byggnad krävs tillstånd. Något sådant fanns inte i det här fallet. Kommunen var inte övertygad om husets skyddsvärde, men fick beskedet att det inte fick rivas. I stället skulle det stå kvar på samma plats eller flyttas några meter för att det inte längre skulle sticka ut i gatan.

Rättegången inleds vid Héraðsdómur Vestfjarða i Ísafjörður den 19 oktober. Om mannen fälls riskerar han upp till sex års fängelse. Vid en fällande dom är det dock troligt att straffet blir villkorligt. Kommunen kräver honom dessutom på 5,5 miljoner isländska kronor i skadestånd.

I väntan på dom och en ny detaljplan står huset kvar vid Aðalstræti. Kommunen har lagat det provisoriskt för att inte fukt ska komma in i huset och orsaka problem.

Här kan du läsa mer om huset i Bolungarvík.