måndag 31 oktober 2016

Dunkin' Donuts opinionsätning bäst på att förutsäga valet

För många kom Piratpartiets sett till opinionsmätningarna svaga resultat som en överraskning. Men samma sak skedde både i alltingsvalet 2013 och i kommunalvalen 2014. Piratpartiet har helt enkelt svårt att få sympatisörerna att gå och rösta. Dessutom var det ett taktiskt misstag att inleda ett vänstersamarbete och ge avkall på egna löften redan före valet.

Förutom just Piratpartiet stämde dock opinionsmätningarna ganska väl, även om inget institut lyckades fånga styrkan i Självständighetspartiets medvind på slutet.

Allra bäst lyckades Dunkin' Donuts. De sålde chokladmunkar i alla partifärger och med partiförkortningarna i glasyr. Och fördelningen av sålda munkar visade sig bli närmast identisk med valresultatet.

Kunderna köpte 28 procent Självständighetspartiet - en felmarginal med 1 procentenhet jämfört med valresultatet. Därefter följde Piratpartiet med 18 procent (fel med 3,5 procentenheter), Gröna vänstern med 16 procent (0,1), Renässans med 12 procent (1,5), Framstegspartiet med 10 procent (1,5), Ljus framtid med 7 procent (0,2) och Socialdemokraterna med 5 procent (0,7). Kanske har denna typ av opinionsätning kommit för att stanna.