tisdag 18 oktober 2016

En av åtta bostäder i Reykjavík 101 hyrs ut genom Air Bnb

I centrala Reykjavík hyrs nu var åttonde bostad ut till turister genom Air Bnb. Antalet bostäder som marknadsförs mot utländska besökare har nästan fördubblats inom loppet av ett år. Den ökande turismen fortsätter även att pressa upp bostadspriser och hyror. Nio av tio anser att det är ofördelaktigt att hyra bostad. Det uppger Íslandsbanki i en rapport om bostadsmarknaden.

Turismen fortsätter att sätta sin prägel på Reykjavík. I kommunen fanns i augusti i år 3 049 bostäder för uthyrning genom Air Bnb. Det motsvarar en ökning med 80 procent på bara ett år.

Bostadsbristen kommer enligt Íslandsbanki att fortsätta att driva upp fastighetspriserna i den isländska huvudstaden. Samtidigt finns det inget som pekar på att det kommer att bli mindre dyrt att bo i hyresbostad. Redan i dag anser nio av tio hyresgäster att det är ogynnsamt att hyra.

En avgörande orsak till bostadsbristen är att allt fler bostäder hyrs ut till turister. I juli i år - när efterfrågan är som störst - hyrdes dagligen 12,4 procent av bostäderna inom postnummerområdet 101, som omfattar Reykjavíks centrum, ut till turister genom Air Bnb. I kommunen var det som helhet 4,4 procent som hyrdes ut genom Air Bnb.

De bostäder som kommer ut på marknaden säljs på rekordtid. I övriga landet sker inga större förändringar av fastighetspriserna, men i Reykjavík med omnejd skenar de. I Reykjavík 101 är det genomsnittliga kvadratmeterpriset 462 000 isländska kronor. I Bolungarvík - som är den billigaste staden i undersökningen - kostar snittbostaden 74 000 kronor per kvadratmeter.

Snorri Birgisson vid polisen i Reykjavík säger i Fréttablaðið att det inte är ovanligt att bostäder uthyrda genom Air Bnb används för prostitution. Eftersom det inte är olagligt att sälja sex har uthyrarna små möjligheter att häva avtalet.

Här kan du läsa mer om Air Bnb inverkan på bostadsmarknaden på Island.