måndag 31 oktober 2016

En lång rad rekord i valet på Island

Aldrig tidigare har Framstegspartiet eller Socialdemokraterna gjort så usla val som i år. Aldrig tidigare har heller något parti fått så få röster som Humanistpartiet i årets val. I det nyvalda alltinget är det 32 nya ledamöter som tar plats. Av dessa är det 22 personer som aldrig tidigare suttit i parlamentet. Dessutom är andelen kvinnliga parlamentariker rekordhög.

Lördagens alltingsval går på många sätt till historien. Samtidigt som flera partier hade stora framgångar var valresultatet också en besvikelse för många. Inte minst för Framstegspartiet och Socialdemokraterna.

I valet 2013 satte Socialdemokraterna isländskt rekord i förlorat väljarstöd. Då backade partiet från 29,8 till 12,9 procent. Även i lördags mer än halverades väljarstödet. Med bara 5,7 procent av rösterna blir Socialdemokraterna det minsta partiet i alltinget under den kommande mandatperioden.

Även Framstegspartiet tappade mer än hälften av väljarstödet. Partiet gick från 24,4 till 11,5 procent. Resultatet är det sämsta någonsin för det hundraårsjubilerande partiet. Näst sämst var valet 2007. Men då fick partiet åtta mandat jämfört med dagens sju.

Förklaringen är det valsystem som ger glesbygdsröster större tyngd än storstadsröster. Fréttatíminns chefredaktör Gunnar Smári Egilsson skriver på Facebook att detta fenomen gjorde att Framstegspartiet och Självständighetspartiet fick ett mandat var som i stället - om fördelningen varit proportionell - skulle ha gått till Gröna vänstern och Ljus framtid.

Humanistpartiet satte i lördags ett nytt rekord för färst röster i ett alltingsval. Partiet - som bara ställde upp i en valkrets - fick bara 33 röster. Det tidigare bottenrekordet hade Solskenspartiet, ett skämtparti som kandiderade 1979, med 79 röster.

Ett annat rekord är att sju partier valdes in i alltinget. Tidigare har det som mest varit sex partier som klarat femprocentsspärren.

Av alltingets 63 ledamöter är 32 nya. Av dessa är det dock tio som tidigare suttit i parlamentet antingen som ordinarie eller som ersättare.

Dessutom är 30 av ledamöterna kvinnor, vilket motsvarar 47,6 procent. Det är den högsta andelen någonsin. Kvinnor är i majoritet inom Gröna vänstern, Framstegspartiet och Ljus framtid. I Piratpartiet är antalet män och kvinnor lika stort. Den största manliga dominansen återfinns inom Självständighetspartiet. Där är nästan två tredjedelar av ledamöterna män.

Den äldsta ledamoten under den kommande mandatperioden är en debutant. Gröna vänsterns Ari Trausti Guðmundsson fyller 68 år i december. Yngst är Självständighetspartiets Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir som fyller 26 år i november. Även hon är ny i parlamentet. Medelåldern på det nya parlamentet är 46,8 år - den lägsta sedan 1934.

De politiker som nu förlorar sina platser i alltinget är Socialdemokraternas Árni Páll Árnason, Sigríður Ingibjörg Ingadóttir, Valgerður Bjarnadóttir, Helgi Hjörvar och Össur Skarphéðinsson, Framstegspartiets Karl Garðarsson, Líneik Anna Sævarsdóttir och Willum Þór Þórsson och Ljus framtids Páll Valur Björnsson.

63-årige Össur Skarphéðinsson siktade länge på att kandidera i sommarens presidentval, men avstod eftersom utsikterna för att segra var små. Han valdes in i alltinget redan 1991. Han har varit partiledare för Socialdemokraterna och har dessutom varit minister i åtta år. Össur Skarphéðinsson är en av de veteraner som nu lämnar alltinget.

Willum Þór Þórsson behöver dock inte bekymra sig om nytt jobb. Han väntas i dag presenteras som tränare för Reykjavíkklubben KR i den isländska herrfotbollens högsta division även för nästa säsong.

Här kan du läsa mer om valresultatet.