lördag 15 oktober 2016

Fortsatt lugnt vid Katla - nu slopas höjda beredskapen

Den kraftigaste jordskalvssvärmen på länge fick myndigheterna att höja beredskapen för ett utbrott i Katla. Efter två veckor återgår nu beredskapen till normal. Jordskalven har avtagit utan att något utbrott tycks vara på väg. Under fredagen registrerades inte ett enda skalv vid Mýrdalsjökull. Aktiviteten i år har dock varit mer omfattande än vid Katlas senaste utbrott 2011.

I två veckors tid har myndigheterna haft förhöjd beredskap vid Mýrdalsjökull. Skälet var den kraftiga jordskalvssvärm som ägde rum mellan 28 september och 2 oktober. Då inträffade drygt 500 jordskalv i området. Den följdes upp av en mindre jordskalvssvärm mellan 5 och 8 oktober då 130 skalv ägde rum.

Jordskalven troddes ha samband med grunda magmarörelser i Katlas magmakammare. Den senaste tiden har det dock varit mycket lugnt i området. Det senaste jordskalvet i anslutning till Katla inträffade strax före midnatt i torsdags.

Aktiviteten vid Katla ökar i regel under sommaren och hösten när avsmältningen från glaciären Mýrdalsjökull är som kraftigast. I år har den varit mer omfattande än sommaren 2011 då Katla hade ett mindre utbrott som inte nådde igenom Mýrdalsjökulls istäcke.

Myndigheterna kommer att fortsätta att följa utvecklingen vid Katla med extra vaksamhet. Det uppger Almannavarnir i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om Katla.