söndag 2 oktober 2016

Fortsatt lugnt vid Katla - ny mätutrustning på plats

Illustration: Veðurstofa Íslands
Det är fortfarande lugnt vid Katla. Hittills i dag har bara tre jordskalv inträffat vid Mýrdalsjökull. I går skedde 32 jordskalv i området. Den förhöjda beredskapen omprövas i morgon när Almannavarnirs vetenskapliga råd träffas. Till dess är det förbjudet att ge sig upp på Sólheimajökull och väg 221 är avstängd för trafik.

Den jordskalvssvärm som började i anslutning till Katlas krater i torsdags ebbade ut under lördagsmorgonen. Sedan dess har bara enstaka skalv skett vid vulkanen. Under gårdagen skedde 32 skalv i området. Under söndagen är antalet hittills bara tre. Det senaste skalvet med en magnitud på minst 3 inträffade i fredags.

Den förhöjda beredskapen kvarstår åtminstone till i morgon när Almannavarnirs vetenskapliga råd träffas på nytt. Det betyder att det fortfarande är förbjudet att ge sig upp på Sólheimajökull, en utloppsglaciär från Mýrdalsjökull. Väg 221 till Sólheimajökull är dessutom stängd för trafik.

Polis sökte i går kväll igenom vägarna från Skógar till Dyrhólaey i väster och från Vík í Mýrdal till Kúðafljót i öster för att informera övernattande eller campande turister om riskerna. Syftet med att ingen ska uppehålla sig i området är att underlätta en eventuell evakuering.

Medlemmar av det vetenskapliga rådet flög i går över Mýrdalsjökull. Inga synliga förändringar upptäcktes på glaciären. Om jordskalven hade varit kopplade till geotermisk aktivitet hade det kunnat resultera i förändringar i de kalderor som finns vid Katla.

Om jordskalven i stället hade kopplingar till magmarörelser innebär det sannolikt att de sker på åtminstone några kilometers djup. Hade magma kommit i kontakt med is hade det rimligtvis märkts på flera olika sätt - inte bara genom förändringar i kalderor utan också i mängden och sammansättningen av smältvatten samt rörelser i jordskorpan.

Magma har dock sannolikt rört sig upp mot berggrundens översta skikt. Magmarörelserna sker framför allt direkt söder om Katla.

Nya mätstationer för jordskalv och gps har under helgen installerats på två platser på Mýrdalsjökull: vid Enta i nordväst och vid Grænufjöll i söder. Gps används för att mäta glaciärens rörelser och eventuell expansion kopplad till magmarörelser.

Här kan du läsa mer om Katla.