söndag 9 oktober 2016

Guðni Th. Jóhannesson främsta symbolen för enighet

President Guðni Th. Jóhannesson är den person som främst förenar islänningarna. Nummer två är företrädaren Vigdís Finnbogadóttir. Enda icke-politikern i toppen är artisten Páll Óskar Hjálmtýsson. Men två av tre islänningar anser att det inte finns någon som fungerar som enande symbol. Det visar en undersökning utförd av MMR.

I september 2009 frågade MMR väljarna om det fanns någon person som fungerade som en symbol för enighet. Hela 72,1 procent svarade nej. Populärast var ex-presidenten Vigdís Finnbogadóttir, som nämndes av 4,5 procent. Den dåvarande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson var valet för 1 procent.

Sju år senare är det 68,9 procent som inte hittar någon förenande symbol i det isländska samhället. Hela 15,4 procent anser att den nyvalde presidenten Guðni Th. Jóhannesson redan är eller kan bli en sådan person.

Vigdís Finnbogadóttir avgick 1996. Ändå är det uppenbart att det är många som alltjämt håller henne högt. Det är nu 3 procent som betraktar henne som en symbol för enighet.

Trea är Katrín Jakobsdóttir, ledare för Gröna vänstern, med 1,5 procent. Därefter följer artisten Páll Óskar Hjálmtýsson med 1,1 procent och Bjarni Benediktsson, finansminister och ledare för Självständighetspartiet, med 1 procent.

Ytterligare 9,1 procent nämnde personer som var och en fick mindre än 1 procent av rösterna.