tisdag 11 oktober 2016

Inga anmälningar mot påstått valfusk i Framstegspartiet

Nio dagar efter Sigmundur Davíð Gunnlaugssons förlust i ordförandestriden i Framstegspartiet har fortfarande ingen formell anmälan om omröstningen inkommit. Trots att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson själv och flera allierade hävdat att omröstningen inte gick rätt till har den inte överklagats. Stämningen inom partiet är fortfarande både chockartad och kylig.

Med knapp marginal röstades Sigmundur Davíð Gunnlaugsson förra söndagen bort från ordförandeposten i Framstegspartiet. Segrade gjorde Sigurður Ingi Jóhannsson. På den förlorande sidan är det fortfarande många som har svårt att tro på utgången. Flera har också hävdat att valet inte gick rätt till.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson uppgav själv att han visste om flera som inte hade fått rösta. Dessutom hade han fattat misstankar mot flera bussar som dök upp lagom till omröstningen. Han hävdade att det rörde sig om partimedlemmar som han tidigare inte kände till. Busschaufförer sade däremot att det handlade om bussar med kinesiska turister.

Även Sveinn Hjörtur Guðfinnsson, ordförande för partiets kommunförening i Reykjavík, hävdade att valet inte gått rätt till. Han sade sig känna till personer som hade rösträtt men som ändå inte fått rösta. Hans bedömning var att det fuskats i valet.

Nu har det gått nio dagar sedan valet. Någon formell anmälan mot omröstningen har enligt RÚV inte gjorts. Inte heller har någon person som nekats att rösta hört av sig till partikansliet.

Valet ska enligt partiets vd Einar Gunnar Einarsson ha genomförts som planerat. Eftersom det inte kommit någon formell begäran om en utredning kommer någon sådan heller inte att genomföras.

Inom Framstegspartiet befinner sig många anhängare till Sigmundur Davíð Gunnlaugsson alltjämt närmast i chock. Få trodde annat än att den sittande ordföranden skulle segra. Han har enligt RÚV fortfarande inte talat med Sigurður Ingi Jóhannsson.

Om Sigurður Ingi Jóhannsson lyckas ena partiet återstår att se. En som hoppar av på grund av ledarskiftet är Marteinn Magnússon, nummer sex på Framstegspartiets lista i den sydvästra valkretsen och tidigare fullmäktigeledamot i Mosfellsbær. Han gör det på Facebook i en protest mot dåvarande partisekreteraren Eygló Harðardóttir.

Inför den partikongress som blev Sigmundur Davíð Gunnlaugssons fall sade Eygló Harðardóttir att hon kandiderade till posten som vice ordförande. Men hon gjorde det bara om partiledningen förnyades, vilket alltså betydde att hon inte hade ställt upp om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hade vunnit.

När Sigurður Ingi Jóhannsson avgick med segern tog hon ändå beslutet att inte ställa upp. Hon valde i stället att backa upp Lilja Alfreðsdóttir till uppdraget som vice ordförande. På det sättet hoppades hon att de två stridande falangerna inom partiet skulle enas. Men Marteinn Magnússon dömer ut Eygló Harðardóttirs agerande som falskt:
"Jag anser att Eyglós beteende varit besynnerligt bland annat när hon villkorat kandiderade till posten som vice ordförande, hennes agerande gentemot partikamrater medan kongressen pågick och sist men inte minst när hon meddelade sitt stöd för Lilja Dögg Alfreðsdóttir i valet till vice ordförande i namnet av samarbete och överenskommelser när det stod klart att hon inte skulle bli vald med de kongressdelegater som fanns kvar efter ordförandevalet."
Här kan du läsa mer om de interna stridigheterna inom Framstegspartiet.