söndag 23 oktober 2016

Ingen anmälan mot Framstegspartiets ordförandeval

Tre veckor efter partikongressen har ordförandevalet inom Framstegspartiet fortfarande inte anmälts. Både den bortröstade partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och kommunföreningsordföranden Sveinn Hjörtur Guðfinnsson hävdade att allt inte gått rätt till. Men detta avfärdar partiets vd Einar Gunnar Einarsson.

För tre veckor sedan röstade en extrainsatt partikongress bort Sigmundur Davíð Gunnlaugsson från posten som ledare för Framstegspartiet. Utmanaren Sigurður Ingi Jóhannsson segrade med knapp marginal. Sedan dess har de två inte kommunicerat med varandra utöver enstaka sms.

Nederlaget kom som en chock för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson själv och hans anhängare. Partiet är djupt splittrat och han gör inget för att förbättra situationen. Hittills har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson till exempel vägrat att ta ställning för den valplattform som partiledningen klubbat.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har antytt att han röstades bort genom fulspel. Han har sagt att det lagom till omröstningen dök upp flera bussar med partikamrater som han aldrig tidigare sett. Problemet är att ingen annan tycks ha sett dessa bussar. Inte heller har det hittats något misstänkt i röstlängden.

Sveinn Hjörtur Guðfinnsson, ordförande för kommunföreningen i Reykjavík, gick steget längre. Han ansåg sig ha bevis för att det fuskats i valet. Det ska ha varit delegater som på plats på kongressen fick beskedet att de inte hade rösträtt.

Trots anklagelserna har ingen anmält omröstningen. En enda händelse har utretts. Det gällde en kvinna som trodde sig vara ordinarie delegat och därför efterlyste rösträtt på kongressen. Det visade sig dock att hon bara var ersättare - vilket också var det besked hon fick när hon ville rösta - och därmed saknade rösträtt.

Einar Gunnar Einarsson, som är vd för partiet, säger i Morgunblaðið att några andra klagomål mot valet inte lämnats in. Och det enda klagomålet som inkommit var alltså felaktigt.

Här kan du läsa mer om ordförandestriden inom Framstegspartiet.