tisdag 25 oktober 2016

Isländskt valresultat klart först på söndagsmorgonen

På lördag går islänningarna till val. Men vilka de 63 ledamöterna i alltinget blir kommer inte att stå klart förrän vid åttatiden på söndagsmorgonen. Då räknar den sydvästra valkretsen med att ha räknat färdigt. Det är den sju decimeter breda valsedeln och många förtidsröster i kuvert som gör att rösträkningen drar ut på tiden.

Klockan 9 på lördag öppnar de första vallokalerna på Island. De sista stänger klockan 22. I går kväll hade 11 308 personer förtidsröstat i alltingsvalet. Det är färre än vid sommarens presidentval och alltingsvalet 2013. Nu sker dock valet under en tid på året då sannolikt betydligt färre är bortresta.

Redan efter någon timme brukar rösträkningen ha hunnit så långt att tendenser blivit tydliga. Men slutresultatet kan dröja. Och förändringar sker ofta in i det sista.

I alltingsvalet våren 2013 var det många besvikna piratpartister som gick till sängs på småtimmarna. På valvakan på Kaffi Reykjavík var stämningen bedrövad. Trots att partiet i en rad mätningar klarat femprocentsspärren med god marginal såg det ut som att sympatisörerna i sista stund antingen ändrat sig eller avstått från att rösta.

På morgonkvisten såg det annorlunda ut. Med några hundra rösters marginal tog sig Piratpartiet över femprocentsspärren. Därmed kunde partiet säkra tre mandat i alltinget.

Då var det förtidsrösterna som räddade Piratpartiet. Unga väljare förtidsröstar i större utsträckning än äldre. Förtidsrösterna räknades allra sist - och där var stödet alltså tillräckligt för att Piratpartiet skulle klara spärren.

I år väntas valresultatet bli klart vid åttatiden på morgonen. Det säger Jónas Þór Guðmundsson, valnämndens ordförande i den sydvästra valkretsen, till RÚV. Han ser två huvudanledningar till att rösträkningen kommer att dra ut på tiden. Dels gör de tio deltagande partierna att valsedeln blir nästan 70 centimeter bred, dels tar förtidsrösterna längre tid att räkna:
"Om vi tar förtidsrösterna först så är det så att när de ska räknas så är de i kuvert som behöver öppnas, så ska valsedeln tas ur och dessa röster naturligtvis räknas. ... Så sprättandet av kuvert är tidsödande och eftersom dessa röster blir fler så inverkar det på detta sätt. Så har vi en mängd kandidater och det har betydelse eftersom valsedeln blir större ju fler de är."
I södra Reykjavík blir valsedeln ännu bredare. Där är det elva partier som ställer upp i valet jämfört med tio i den sydvästra valkretsen.

Här kan du läsa mer om valet på Island.