söndag 30 oktober 2016

Kustbevakningens helikopter räddade valet på Island

Utan kustbevakningens helikopter hade gårdagens val fått ställas in. Till sist lyckades besättningen i fredags kväll leverera valsedlar till de 53 röstberättigade på Grímsey. Då hade färjan Sæfari gett upp hoppet om att kunna lägga till i hamnen. I stället kastades valurnan i sjön där den plockades upp av en liten fiskebåt, rapporterar RÚV.

Grímsey ligger fyra mil norr om det isländska fastlandet. Inte sällan drabbas kommunikationerna med fastlandet av störningar. Ofta nämns Grímsey just i samband med alltingsval. Men då brukar problemet vara hur rösterna från ön ska transporteras till fastlandet.

De senaste dagarna har vädret gjort det omöjligt att flyga till ön. Dessutom har vindar och våghöjden gjort så att färjan Sæfari inte kunnat gå in i hamnen.

I fredags började situationen bli kritisk. På ön finns 53 röstberättigade. Om inte de hade fått möjlighet att rösta hade hela alltingsvalet fått ställas in. Att deras röster kanske inte hade påverkat utgången hade inte spelat någon roll. Valet hade enligt lag inte kunnat genomföras om inte alla fått möjlighet att utnyttja sin rösträtt.

Sæfari seglade i fredags morse från Dalvík mot Grímsey. Två sjömil från ön blev det uppenbart för kaptenen att färjan inte skulle kunna segla in i hamnen.

Nöden har dock ingen lag. Valurnan lades i en vattentät behållare och kastades i sjön. Den plockades upp av en liten fiskebåt som tog den i land.

Uppfinningsrikedomen besegrade dock inte glömskan. Valsedlarna blev nämligen kvar på färjan. I stället fick kustbevakningen rycka in.

En helikopter flög i fredags eftermiddag från Reykjavík till Dalvík via Akureyri. I Dalvík plockades valsedlarna upp från färjan. Vid 17.30 kunde helikoptern landa på Grímsey. Och den här gången blev de inte kvar ombord. Alltingsvalet kunde därmed genomföras som planerat.

Vallokalen på ön skulle enligt lag ha öppet minst till 17.30 i går. Men redan 10.13 hade alla öbor som tänkte rösta kommit till vallokalen. Den rekordtidiga röstningen visade sig vara något av ett lyckokast. Mitt på dagen förbättrades väderförhållandena något och 12.15 kunde ett flygplan landa på ön och transportera rösterna till Akureyri, berättar RÚV.

Vissa år kan det även vara knepigt att hämta rösterna i Mjóifjörður. I fjorden - som bara har färjeförbindelse med omvärlden under halva året - bor arton röstberättigade, vilket gör Mjóifjörður till det minsta distriktet i hela landet. Här hade enligt RÚV samtliga röstat till klockan 14. Vägen över heden var framkomlig och därför kunde rösterna hämtas utan problem.