fredag 28 oktober 2016

Liten risk för oväder som försenar isländsk rösträkning

Att lördagens rösträkning kommer att fortsätta långt in på söndagsmorgonen är redan klart. Men nu ser det ut som att det oväder som är på väg in inte blir så allvarligt. Därmed minskar risken för ytterligare förseningar i den nordöstra valkretsen. Om det inte går att flyga röster från Egilsstaðir till Akureyri måste de köras med bil.

De tre landsbygdsvalkretsarna - nordväst, nordost och söder - är alla tre vidsträckta med långa avstånd till rösträkningslokalerna. Inte sällan har dåligt väder försenat rösträkningen. Många gånger har rösträknarna fått vänta länge på röster från exempelvis Grímsey när det inte varit möjligt att flyga till ön.

På många andra avlägsna platser i landet är invånarna medvetna om situationen. I bland annat Trékyllisvík i Árneshreppur och Mjóifjörður brukar de som tänker rösta gå till vallokalen tidigt. De som inte dykt upp efter några timmar kan få ett telefonsamtal där den ansvariga hör sig för om de tänker rösta. Om svaret är nej kan rösterna göras redo för transport.

Tidigare i veckan såg det ut som att oväder skulle kunna ställa till det på östra Island. Rösträkningen i den nordöstra valkretsen sker i Akureyri. Mellan Akureyri och Vopnafjörður i öster körs rösterna med bil. Men från Borgarfjörður Eystri och söderut till Djúpivogur körs rösterna till Egilsstaðir. Därifrån flygs de till Akureyri.

Om det inte går att flyga måste rösterna köras hela vägen till Akureyri. Från Djúpivogur är det en resa på 41 mil som tar runt fem timmar i gott väder. Om vallokalerna stänger klockan 22 dröjer det alltså åtminstone till klockan 3 innan rösterna är framme i Akureyri.

Nästan lika långt är det i den södra valkretsen mellan Höfn i sydost och rösträkningslokalen i Selfoss. Samma sak gäller bland annat Ísafjörður och Bolungarvík i nordväst. Där räknas rösterna i Borgarnes.