torsdag 6 oktober 2016

Ljus framtid åter över spärren till alltinget

För första gången på länge klättrar Ljus framtid över spärren till alltinget. I Fréttablaðiðs senaste mätning får partiet 6,9 procent - den högsta siffran för Ljus framtid på nitton månader. Självständighetspartiet backar kraftigt, men behåller ändå positionen som största parti före Piratpartiet.

I Fréttablaðiðs mätning från förra veckan utmärkte sig Självständighetspartiet genom att noteras för hela 34,6 procent. Det ser ut som att siffran antingen återspeglade en mycket tillfällig uppgång eller en slagsida i urvalet. Nu får partiet 25,9 procent, en tillbakagång med 8,7 procentenheter. Denna siffra ligger mer i linje med mätningar utförda av andra institut.

Näst störst är Piratpartiet med 19,2 procent. Väljarstödet minskar med 0,7 procentenheter.

Mätningens stora vinnare är Ljus framtid som har stöd av 6,9 procent av väljarkåren. Uppgången är hela 3,3 procentenheter jämfört med förra veckans resultat. Siffran är partiets högsta på nitton månader. Det är dessutom första gången på länge som Ljus framtid klarar femprocentsspärren till alltinget.

En annan vinnare är Socialdemokraterna. Förra mätningen noterades partiet för historiskt låga 5,9 procent. Nu ökar stödet till 8,8 procent, en uppgång med 2,9 procentenheter. Trots ökningen är partiets opinionssiffror alltjämt mycket svaga. Om detta vore ett valresultat vore det Socialdemokraternas i särklass sämsta val sedan partiet bildades.

Gröna vänstern backar 0,3 procentenheter till 12,6 procent. Framstegspartiet tappar 1,2 procentenheter till 11,4 procent.

Även Renässans klarar femprocentsspärren. Partiet får precis som Ljus framtid 6,9 procent, en tillbakagång med 0,4 procentenheter.

I dagsläget är det alltså sju partier mot dagens sex som tar sig över spärren till alltinget. Störst utanför parlamentet är Folkfronten med 2,2 procent och Isländska folkfronten med 2 procent. Folkfronten fick 0 procent i förra mätningen medan Isländska folkfronten ökar med 0,5 procentenheter.

Både Gryning och Folkets parti får 0,8 procent. Gryning ökar med 0,5 procentenheter och Folkets parti med 0,2 procentenheter. Humanistpartiet får 0,3 procent, en uppgång med lika mycket.

I förra mätningen fick Självständighetspartiet och Framstegspartiet egen majoritet. Det försprånget till oppositionen har den regerande högerkoalitionen nu förlorat.

Om detta hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet fått arton mandat, Piratpartiet tretton, Gröna vänstern nio, Framstegspartiet åtta och Socialdemokraterna sex. Ljus framtid och Renässans skulle få minst fyra mandat var. Ett av dessa två partier skulle få fem mandat, men då de är jämbördiga i undersökningen går det inte att säga vilket, uppger Fréttablaðið.

Med denna mandatfördelning skulle det inte vara möjligt att bilda en tvåpartiregering med egen majoritet i alltinget. Självständighetspartiet och Piratpartiet får tillsammans 31 av alltingets 63 platser. För att bilda en koalition som har majoritet krävs alltså minst tre partier.

Det vore dessutom första gången som sju partier skulle ta plats i parlamentet.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.