fredag 14 oktober 2016

Ljus framtid nu större än Socialdemokraterna

Sju partier klarar alltjämt spärren till alltinget. Ljus framtid är inte längre minst av dem. I stället är det Socialdemokraterna som nu ligger närmast femprocentsspärren. Självständighetspartiet och Piratpartiet behåller positionen som störst i landet - men bägge partierna fortsätter att förlora väljarstöd. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup på uppdrag av RÚV.

Krisen inom Socialdemokraterna upphörde inte med ledarbytet. Oddný G. Harðardóttir lyckades visserligen tillfälligt stoppa raset i opinionen, men nu sjunker stödet åter mot samma bottennivåer som under Árni Páll Árnasons ledarskap.

Socialdemokraterna får nu 7,1 procent, en minskning med 1,4 procentenheter jämfört med den mätning som genomfördes för en vecka sedan. Opinionssiffran är en av de sämsta i partiets historia. Än så länge förefaller dock Socialdemokraterna ha ett ganska säkert avstånd ned till femprocentsspärren.

Ljus framtid ser däremot ut att gå mot en andra mandatperiod i alltinget. Partiet får 7,7 procent - en ökning med hela 3 procentenheter på bara en vecka. Ljus framtids uppgång är den enda i mätningen som är statistiskt säkerställd. Det är första gången på nästan ett halvår som partiet tar sig över spärren hos Gallup.

Självständighetspartiet backar men är fortfarande störst i landet. Stödet är nu 22,6 procent, en minskning med 1,1 procentenheter. Piratpartiets halvårslånga negativa trend fortsätter. Väljarstödet är nu 18,3 procent, en tillbakagång med 2,3 procentenheter.

Gröna vänstern har i dagsläget stöd av 14,5 procent, en minskning med 1,1 procentenheter. Renässans får 12,4 procent, en minskning med 1 procentenhet. Och Framstegspartiet ökar med 1,6 procentenheter till 9,8 procent.

Om detta vore ett valresultat vore det historiskt. Aldrig tidigare har sju partier valts in i alltinget. Och det skulle kunna bli ännu fler.

Isländska folkfronten fortsätter att närma sig spärren. Partiet får nu 3,2 procent, en ökning med 0,2 procentenheter.

Övriga partier får totalt 4,5 procent. I denna grupp svarar Folkets parti för nästan hälften av väljarstödet och Gryning för en nästan lika stor andel medan de andra partierna som ställer upp i alltingsvalet den 29 oktober har stöd av mindre än 1 procent av väljarna.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.