onsdag 26 oktober 2016

Ljus framtid och Socialdemokraterna nära lämna alltinget

Ljus framtid balanserar åter på femprocentsspärren. Även Socialdemokraterna ligger farligt nära spärren till alltinget. Samtidigt ser Självständighetspartiet ut att ha skaffat ett stabilt avstånd till både Piratpartiet och Gröna vänstern. Renässans är den senaste veckans klättrare. Men att bilda en regering som har majoritet kan bli svårt. Det visar en opinionsundersökning utförd av Vísir.

Med bara tre dagar kvar till alltingsvalet är opinionsläget fortfarande osäkert. Något tydligt regeringsunderlag finns inte. Den mätning som nu presenteras av Vísir gör utgången än mer oförutsägbar.

Självständighetspartiet ser ändå ut att bli valets segrare. I ett historiskt perspektiv har dock stödet för partiet sällan varit så svagt. Självständighetspartiet får nu 25,1 procent, en ökning med 1,4 procentenheter jämfört med förra veckans mätning.

Koalitionspartnern Framstegspartiet ökar med 2,7 procentenheter till 11,2 procent. Det är dock långt ifrån tillräckligt för att partierna ska behålla majoriteten i alltinget.

Självständighetspartiet har ingått i mer än två tredjedelar av regeringar som har styrt Island. Det är i dag ytterst tveksamt om partiet lyckas behålla regeringsmakten. Vad som talar för detta är att både Ljus framtid och Socialdemokraterna balanserar på femprocentsspärren.

De senaste dagarna har Piratpartiet, Ljus framtid, Socialdemokraterna och Gröna vänstern haft överläggningar om ett samarbete efter valet. Samtalen har främst handlat om vilka beröringspunkter som finns och om de kan utgöra grund för en gemensam plattform inför valet. Ett besked om eventuella gemensamma politiska riktlinjer väntas i morgon.

Samtliga fyra oppositionspartier förlorar väljarstöd. Piratpartiet backar 0,4 procentenheter till 20,3 procent. Gröna vänstern förlorar 2,8 procentenheter till 16,4 procent. Socialdemokraterna tappar 0,5 procentenheter till 6 procent. Och Ljus framtid minskar 2,3 procentenheter till 5,1 procent.

Det ser alltså inte ut som att väljarna uppskattar överläggningarna mellan de fyra oppositionspartierna i alltinget. Sigríður Ingibjörg Ingadóttir, alltingsledamot för Socialdemokraterna, säger till Vísir att partiet inte kan ingå i en regering med ett så svagt valresultat. Om partiet håller fast vid det gör det regeringsbildningen än mer komplicerad.

Nybildade Renässans ser däremot ut att ha ett tryggt avstånd till femprocentsspärren. Partiet ökar med hela 4,2 procentenheter till 10,8 procent.

Övriga partier får tillsammans 5,1 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.