söndag 16 oktober 2016

Ljus framtid över femprocentsspärren till alltinget

Sju partier med god marginal ner till femprocentsspärren. Det visar den senaste opinionsmätningen från MMR där Självständighetspartiet nu går förbi Piratpartiet och är störst i landet. Både Ljus framtid och Gröna vänstern ökar kraftigt. För Ljus framtid är det första gången på ett halvår som stödet räcker till mandat i alltinget.

Med tretton dagar kvar till alltingsvalet är det politiska läget ovisst. I dagsläget ser den enda tänkbara tvåpartiregeringen ut att vara en koalition mellan Självständighetspartiet och Piratpartiet - och det är två partier som öppet i princip uteslutit alla möjligheter för ett samarbete. Allt pekar därför på en komplicerad regeringsbildning med tre eller fyra partier inblandade.

Självständighetspartiet är åter störst i landet med 21,4 procent av väljarstödet. Det är en ökning med 0,8 procentenheter jämfört med MMR:s förra mätning som slutfördes för knappt tre veckor sedan.

Piratpartiet faller tillbaka till andraplatsen med 19,6 procent. Nedgången med 2 procentenheter innebär det lägsta stödet för partiet hos MMR på tjugo månader. Inte sedan februari 2015 har Piratpartiet noterats för en lägre siffra.

Gröna vänstern ökar med hela 3 procentenheter och återtar därmed tredjeplatsen. Stödet är nu 14,5 procent. Samtidigt backar Renässans till tredjeplatsen med 10,2 procent av väljarna bakom sig, en minskning med 2,1 procentenheter.

Framstegspartiet förlorar 3 procentenheter till 9,2 procent. Socialdemokraterna tappar 0,3 procentenheter till 9 procent. För första gången på ett halvår tar sig Ljus framtid över femprocentsspärren till alltinget. Partiet får nu 8,2 procent, en ökning med hela 3,3 procentenheter.

Inga andra partier tycks vara riktigt nära femprocentsspärren. Isländska folkfronten ökar med 0,5 procentenheter till 2,8 procent. Gryning backar 0,5 procentenheter till 1,6 procent. MMR särredovisar nu Folkets parti för första gången. Väljarstödet för Folkets parti är 1 procent. Folkfronten får 0,7 procent - en ökning med 0,1 procentenhet - och Humanistpartiet backar med 0,6 procentenheter till 0,1 procent.

Stödet för koalitionsregeringen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet är 34,1 procent. Det motsvarar en ökning med 2,6 procentenheter jämfört med föregående mätning.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.