måndag 24 oktober 2016

Mängder av kändisar i valet till Islands allting

Här finns gott om kändisar av olika slag - från musiker till fotbollsproffs. Gemensamt är att de tillhör de 1 302 personer som kandiderar till alltinget i lördagens val. Men det är inte bara kända personer som finns på listorna. Där finns också flera anmärkningsvärda yrkestitlar - som övernaturbarn, glädjespridare och livskonstnär.

När Island går till val på lördag kandiderar totalt 1 302 personer till de 63 platserna i alltinget. De är fördelade på 62 listor och tolv olika partier. Nio partier ställer upp i samtliga sex valkretsar medan tre inte kandiderar i hela landet.

När Jón Gnarr grundade Bästa partiet lockade han med många vänner till politiken. Hans intåg i politiken - trots att han själv lämnat den bakom sig - präglar alltjämt Ljus framtids listor i Reykjavíkområdet. Många av de namn han rekryterade står fortfarande bakom Ljus framtid, som på många sätt fungerade som en efterföljare till Bästa partiet.

Partiledaren Óttarr Proppé är känd som sångare i Ham och en rad andra band. På Ljus framtids listor återfinns ytterligare två bandmedlemmar: S. Björn Blöndal och Sigurjón Kjartansson. Andra musiker som kandiderar för partiet är Einar Örn Benediktsson, känd från Ghostigital och The Sugarcubes, och Karl Sigurðsson från Baggalútur.

Andra kändisar som ställer upp för Ljus framtid är skådespelarna Ilmur Kristjánsdóttir och Nína Dögg Filippusdóttir. På listan i norra Reykjavík finns Sigurður Eggertsson som ger sig själv titeln glädjespridare.

Ljus framtid är dock inte ensamt om att ha flera musiker bland kandidaterna. Svala Björgvinsdóttir är precis som övriga Steed Lord bosatt i Los Angeles. Hon kandiderar ändå för Socialdemokraterna i den sydvästra valkretsen.

Berglind Häsler är känd från bland annat Prins Póló och Skakkamanage. Hon ställer upp för Gröna vänstern i den nordöstra valkretsen. För samma parti kandiderar även Ragnar Kjartansson från Trabant. I dag är han dock mest känd som bildkonstnär.

I södra Reykjavík har Självständighetspartiet en person på listan som knappast är ute efter lönen från alltinget. På fjortonde plats finns fotbollsproffset Rúrik Gíslason. Han har gjort en rad A-landskamper, men har den senaste tiden inte tagits ut i truppen. Rúrik Gíslason representerar Nürnberg i den tyska andradivisionen.

I norra Reykjavík återfinns möjligen Renässans mesta kändis på listorna. Nummer elva på valsedeln är deckarförfattaren Stefán Máni.

Andra udda yrkestitlar som dyker upp på listorna är tyngdlyftaren Elías Mar Hrefnuson som kandiderar för Framstegspartiet i södra Reykjavík, livskonstnären Þorgerður E. Long som kandiderar för Humanistpartiet i samma valkrets, cirkusartisten Unnur María Bergsveinsdóttir som även hon går till val i södra Reykjavík men för Folkfronten och övernaturbarnet Dagrún Ósk Jónsdóttir som företräder Gröna vänstern i nordväst.

En rad traditionella yrken finns också representerade. Som en tillverkare av torkad fisk - Ragnar Ólafur Guðmundsson som kandiderar för Gryning i nordväst - och en ejderbonde - Pétur Guðmundsson som även han kandiderar för Gryning i nordväst.

Här kan du läsa mer om alltingsvalet.