måndag 31 oktober 2016

Mittenregering kan bli lösningen för Island

Statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson lämnade i går in sin avskedsansökan. I dag träffar president Guðni Th. Jóhannesson för de sju partierna i alltinget. Sannolikt får Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson uppdraget att bilda regering. En koalition med Ljus framtid och Renässans är ett av få alternativ som kvarstår.

För första gången är det sju partier som tar plats i alltinget. Den avgående högerkoalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet har 29 mandat. Gröna vänstern, Piratpartiet, Ljus framtid och Socialdemokraterna - som inför valet sagt att de vill regera tillsammans - har 27 mandat.

Vågmästaren Renässans vill inte ansluta sig till något av blocken. Partiet vill i stället se en koalition mellan mittenpartier. Där ingår definitivt Ljus framtid - och kanske även Självständighetspartiet och Socialdemokraterna.

Någon given majoritetsregering finns inte. Inte heller räcker det med två partier för att bilda majoritet. Piratpartiet och Självständighetspartiet har uteslutit samarbete med varandra. Och det ska mycket till för att Gröna vänstern ska sätta sig i en regering ihop med Självständighetspartiet. Samma sak gäller Socialdemokraterna.

Mycket talar för att Bjarni Benediktsson vill avsluta samarbetet med Framstegspartiet - trots att han kommit betydligt bättre överens med Sigurður Ingi Jóhannsson än tidigare statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Dels för att det lär bli omöjligt att samla en majoritet bakom en sådan koalition, dels för att Framstegspartiet är djupt splittrat. 

Personstriderna inom Framstegspartiet är långt ifrån över. Den avsatte ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skyllde på valnatten partiets tillbakagång på kampen om ordförandeposten - och därmed indirekt på efterträdaren Sigurður Ingi Jóhannsson. De två har knappt haft någon kontakt sedan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson röstades bort på en extrainsatt partikongress.

I Fréttablaðið går Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ett steg längre och hävdar att han skulle ha säkrat 19 procent av rösterna om han själv hade fått leda partiet i valrörelsen. Willum Þór Þórsson, som miste sin plats i alltinget till följd av det svaga valresultatet, säger till RÚV att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons utspel kan beskrivas som "förlorarsnack".

Framstegspartiet - som fyller 100 år - gjorde sitt sämsta val någonsin med 11,5 procent av rösterna. Den tidigare bottennoteringen var från 2007 då partiet fick 11,7 procent. Den här gången fick Framstegspartiet dock åtta mandat i stället för sju i valet 2007. Förklaringen är det valsystem som gynnar partier som är stora i landsbygdsvalkretsarna.

Avgående alltingsledamoten Vigdís Hauksdóttir, som tillhör Sigmundur Davíð Gunnlaugssons falang, undrade på Facebook om det blivit dags för Sigurður Ingi Jóhannsson att avgå. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - som dessutom är avskydd inom oppositionspartierna - har inte visat någon vilja till försoning. Att fler interna konflikter sannolikt väntar gör rimligtvis att det inte är till Framstegspartiet som Självständighetspartiet kommer att vända sig i första hand.

Ett samarbete med Socialdemokraterna skulle också kunna bli problematiskt. Efter två katastrofval i följd finns det många internt som anser att partiet inte ska sätta sig i en regering. Diskussionen om partiet till och med ska läggas ned lär dessutom få nytt bränsle. Det är inte osannolikt att Socialdemokraterna under den kommande mandatperioden kommer att ha nog av egna bekymmer.

En av få troliga koalitioner som redan inte avfärdats är ett samarbete mellan Självständighetspartiet, Ljus framtid och Renässans. Här kommer dock Europapolitiken, fiskefrågor och jordbruket att bli svårlösliga problem. Både Ljus framtid och Renässans vill hålla en folkomröstning om huruvida förhandlingarna om villkoren för EU-inträde ska återupptas. Bägge vill även reformera fisket och jordbruket samt öppna för ökad livsmedelsimport på ett sätt som är helt främmande för Självständighetspartiet.

Något som talar emot en koalition mellan Självständighetspartiet, Ljus framtid och Renässans är att den bara skulle ha 32 av 63 mandat i alltinget. Med så stora stridsfrågor skulle Bjarni Benediktsson sannolikt vilja säkra en större majoritet för att inte riskera en regeringskris så fort en enda ledamot går emot koalitionens linje.

Såväl Renässans Benedikt Jóhannesson som Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir ser sig också gärna som regeringsbildare. Men om ingen av dem för Guðni Th. Jóhannesson i dag kan presentera ett regeringsunderlag går det formella uppdraget rimligtvis till Bjarni Benediktsson.

Processen att bilda ny regering inleddes i går när Sigurður Ingi Jóhannsson lämnade in sin avskedsansökan till Guðni Th. Jóhannesson. Presidentens roll är i regel främst ceremoniell. Den avgående högerkoalitionen sitter kvar tills en ny regering har bildats.

Här kan du läsa mer om valresultatet i det isländska valet.