fredag 21 oktober 2016

Piratpartiet siktar inte på statsministerposten

Piratpartiet har inga ambitioner att få statsministerposten efter valet. I stället hävdar toppkandidaten Smári McCarthy att fokus ligger på att driva igenom så mycket som möjligt av partiets politik. Beskedet är väntat - och innebär att det egentligen bara finns två statsministerkandidater: Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson och Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir.

Det senaste halvåret har Piratpartiets stöd i opinionen halverats. I de senaste mätningarna är partiet ungefär lika stort som Gröna vänstern. Ett bekymmer för Piratpartiet är att just deras väljare - som är de yngsta i landet - är de som är mest benägna att inte dyka upp i vallokalerna.

Det märktes inte minst i valet 2013 då partiet var långt över femprocentsspärren i mätningarna, men låg uppslutning gjorde att Piratpartiet med några få rösters marginal klarade spärren. Även inför detta val säger sympatisörerna i högre grad än andra väljargrupper att de överväger att inte rösta nästa lördag.

I söndags försökte Piratpartiet ta initiativet till en regeringsbildning efter valet. Partiet bjöd då in Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Ljus framtid och Renässans till överläggningar. Syftet var att presentera fem hjärtefrågor som Piratpartiet vill ha stöd för att driva igenom.

Utspelet fick ett blandat mottagande. Ett första möte har redan hållits med Socialdemokraterna. Möten väntar med Gröna vänstern och - ett ganska motsträvigt - Ljus framtid. Renässans har nobbat samtalen.

Först beskrevs samtalen som ett underlag för regeringsbildning. Detta fick kritik eftersom vissa ansåg att partiet därmed tog ut valsegern i förskott. Sedan backade Piratpartiet och kallade samtalen för överläggningar om sakpolitik.

Någon politiker aktuell för statsministerposten har Piratpartiet aldrig haft. Den mest erfarna politikern Birgitta Jónsdóttir. Hon återfinns dock långt ut på vänsterkanten. Hon är omstridd i de egna leden och än mer ifrågasatt bland andra väljargrupper. Det skulle vara svårt att samla en majoritet för en koalition ledd av en politiker som i vissa kretsar har mycket lågt förtroende.

Birgitta Jónsdóttir har tidigare sagt att hon inte är intresserad av statsministerposten. Samtidigt har hon under sin politiska karriär gjort många kovändningar. Exempelvis lovade hon att inte sitta i alltinget mer än två mandatperioder. Det beslutet rev hon dock upp med hänvisning till Piratpartiets behov av politisk erfarenhet i alltinget.

Nu ger Smári McCarthy, grundare och toppkandidat i den södra valkretsen, samma besked som Birgitta Jónsdóttir. Han säger till Fréttablaðið att Piratpartiet inte har siktet inställt på statsministerposten:
"Vi strävar inte efter statsministerstolen."
Viktigast är enligt Smári McCarthy att Piratpartiet i stället får igenom så mycket som möjligt av de politiska hjärtefrågorna.

Den enda realistiska statsministerkandidaten från oppositionen blir därmed Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir. Hon är landets populäraste politiker, har suttit i alltinget sedan 2007 och har fyra års ministererfarenhet. Som 40-åring skulle hon i så fall bli Islands genom tiderna yngsta statsminister.

Även Renässans har visat intresse för att ha en ledande roll i en mittenregering. Partiet ser dock i dagsläget inte ut att få ett så starkt väljarstöd. Detsamma gäller Socialdemokraterna och Ljus framtid.

Inget pekar heller på att Framstegspartiet kommer att samla tillräckligt många röster för att statsministerposten ska kunna bli aktuell. Till höger är Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson därför den enda tänkbara statsministerkandidaten.

Mycket pekar på att Självständighetspartiet blir störst i valet. Partiet har i opinionen ett litet försprång mot Piratpartiet och Gröna vänstern. Partiets väljare tillhör dessutom den grupp som oftast går och röstar.

Även om Bjarni Benediktsson skulle få möjlighet att bilda regering är det inte säkert att han skulle lyckas hitta en majoritet i alltinget. Intresset från oppositionen för att samarbeta med Självständighetspartiet är svagt. Om det finns en möjlighet att få bort partiet från regeringskansliet är det därför troligt att oppositionen tar den.

Så tycks åtminstone Katrín Jakobsdóttir resonera. Hon välkomnade också initiativet från Piratpartiet. Men enligt Benedikt Jóhannesson, ledare för Renässans, pågår i det tysta helt andra förhandlingstrevare. Och där är det Gröna vänsterns tidigare ledare Steingrímur J. Sigfússon som företräder partiet.

Det handlar om en koalition mellan Självständighetspartiet och Gröna vänstern. Benedikt Jóhannesson skriver på Facebook att den dessutom skulle innefatta Framstegspartiet. På så sätt skulle dagens högerregering alltså kunna sitta kvar.

Steget är kanske inte så långt som det kan tyckas. Trots att Självständighetspartiet och Gröna vänstern befinner sig i ytterkanterna av höger-vänster-skalan i alltinget har partierna mycket gemensamt - och det även med Framstegspartiet. Alla har protektionistiska drag som blir särskilt tydliga när det gäller fiske- och jordbrukspolitik. Inte heller är något av partierna för EU-medlemskap.

Steingrímur J. Sigfússon avfärdar dock Benedikt Jóhannessons uppgifter som ett substanslöst påhitt. Han säger till Vísir att Gröna vänsterns förhoppning är att kunna bilda en vänsterkoalition med Katrín Jakobsdóttir som statsminister.

Här kan du läsa mer om alltingsvalet.