lördag 22 oktober 2016

Politiker på väljarjakt skaffade konto på Tinder

Jasmina Crnac ville hitta ett nytt sätt att komma i kontakt med väljare. Och hon lyckades - men reaktionerna var inte riktigt de hon tänkt sig. Efter en rad underliga kommentarer genom sociala medier vände hon sig till sin 19-åriga dotter för att få lite hjälp. Hon kunde förklara för Jasmina Crnac att det var dejtningappen Tinder hon skaffat sig ett konto på.

35-åriga Jasmina Crnac är gift och har fyra barn. I hemkommunen Reykjanesbær är hon aktiv inom lokalpartiet Fri kraft. I alltingsvalet finns hon på fjärde plats på Ljus framtids lista i den södra valkretsen.

Inför valet nästa lördag ville hon hitta nya sätt att nå potentiella väljare genom andra sociala medier än Facebook. Jasmina Crnac testade Twitter, men fastnade inte. I stället laddade hon ned en app som hon hört talas om, nämligen Tinder.

Det dröjde inte länge innan det började dyka upp meddelanden som kommenterade hennes utseende. Mitt i natten väckte Jasmina Crnac sin make för att berätta om de underliga meddelanden som hon fick varje gång det plingade i mobiltelefonen. Men det var först när hon rådfrågade den 19-åriga dottern som hon insåg vad detta berodde på.

Dottern berättade att det hon registrerat sig på var en dejtningapp. Jasmina Crnac raderade omedelbart sin profil och tog kontakt med Ljus framtids kampanjchef. Innan medierna fick nys om händelsen ville hon förklara att hon inte var en gift fyrabarnsmor på jakt efter en plats i alltinget och en ny partner.

Jasmina Crnac passade därför på att själv berätta först om händelsen. För säkerhets skull valde hon Facebook i stället för Tinder.

Hon var dock långt ifrån ensam på Tinder. Även Framstegspartiets ungdomsförbund söker kontakt med väljare genom dejtningappen. Men där är det partiets politik - och inte enskilda kandidater - som användarna kan svajpa åt höger eller vänster för att ge tummen upp eller ned.